25/9/08

Μουσεία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στεγάζεται στο τριώροφο πετρόκτιστο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος.
Εδώ εκτίθονται σπουδαία ευρήματα της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής Περιόδου.
Στο ισόγειο βρίσκονται τα γραφεί της Δ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αξιόλογα προϊστορικά ευρήματα, που συλλέχθηκαν απ' όλο το Νομό Αργολίδας. Ξεχωρίζει μια χάλκινη πανοπλία που βρέθηκε σε θαλαμωτό τάφο των Δεντρών και ανήκει στον 14ο Αιώνα π.Χ., αλλά και ο «Άρχων της Ασίνης», ένα μυκηναϊκό ειδώλιο, χρονολογούμενο τον 12ο Αιώνα π.Χ.
Πολλά και ποικιλόμορφα αγγεία της Γεωμετρικής Εποχής, κεραμικά κτερίσματα τάφων, σειρά ειδωλίων και εκθέματα των ιστορικών χρόνων του Νομού Αργολίδας, φιλοξενούνται στον δεύτερο όροφο.
Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας (Τηλ. 27520 27502)
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας έχει παράρτημα στο Ναύπλιο, ενώ στεγάζεται σε ένα επιβλητικό και εντυπωσιακό κτίριο, που ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε διαλέξει για να στεγάσει την Σχολή Ευελπίδων το 1828. Η λειτουργία του ως Πολεμικό Μουσείο, ξεκίνησε το 1988. Στο μουσείο εκτίθεται πολεμικό υλικό διαφόρων εποχών και προτομή του Καποδίστρια. Η προσφορά των κατοίκων της Αργολίδας σε υλικό, συμπληρώνει την ιστορία της Σχολής Ευελπίδων και τη Νεότερη Στρατιωτική Ιστορία, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι την Απελευθέρωση της Κατοχής το 1944, που η διαδρομή της εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο.
Το μουσείο εμπλουτίζεται με ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο, που συγκλονίζει τον επισκέπτη, αφιερωμένο στις επιπτώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική επικράτεια.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα τέχνης και χειροτεχνίας της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Το Πολεμικό Μουσείο λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ.-2 μ.μ. εκτός Δευτέρας.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της χώρας. Ανήκει στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και ιδρύθηκε το 1974, με την ονομασία «Βασίλειος Παπαντωνίου», με σκοπό τη μελέτη, την έρευνα και τη διάσωση, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού λαογραφικού πλούτου. Πάνω από 25.000 εκθέματα φιλοξενούνται, με σπάνιες συλλογές από φορεσιές, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακά σκεύη και πλούσια βιβλιοθήκη. Ξεχωρίζουν παλαιοί χάρτες της πόλης του Ναυπλίου, φωτογραφίες με παραδοσιακές λαϊκές στιγμές, ενώ έργα χειροτεχνίας φτιαγμένα με μεράκι, πωλούνται στους επισκέπτες. Το ίδρυμα τυγχάνει πανευρωπαϊκής εκτίμησης και αναγνώρισης και έχει τιμηθεί το 1981 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς. Εκδίδει επίσης, βιβλία, κάρτες, αφίσες και εξαιρετικά ημερολόγια, αλλά και ετήσιο επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Εθνογραφικό». Είναι επίσης, παραγωγός δίσκων ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που πωλούνται στο κοινό που το επισκέπτεται.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΣΤΑΘΜΟΣ"
Στην αποθήκη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του Δήμου Ναυπλίου, φιλοξενείται το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας ο «Σταθμός».
Στο Παιδικό Μουσείο βρίσκονται συλλογές από παλιά και παραδοσιακά παιχνίδια, όπως κούνιες, πατίνια, όμορφα κουνιστά ξύλινα αλογάκια, αντικείμενα χρήσης όπως μπιμπερό και κουδουνίστρες, αλλά και Θέατρο Σκιών και Κουκλοθέατρο. Εκπαιδευτικά αξιόλογα προγράμματα για παιδιά, φιλοξενούνται στο Παιδικό Μουσείο, έργο του Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου».
Ιδρύτρια και εμψυχώτρια του μουσείου είναι η κα Ιωάννα Παπαντωνίου.
Το μοναδικό στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1998 από το συλλέκτη, κατασκευαστή και συντηρητή κομπολογιών Άρη Ευαγγελινό.
Στον επάνω όροφο του εργαστηρίου εκτίθενται περίπου 300 κομπολόγια (από τα 700 συνολικά που αριθμεί η συλλογή), τα οποία προέρχονται από μια μακρά περίοδο δύο αιώνων (1750-1950).
Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα, όπου πωλούνται κομπολόγια παλιά και καινούρια, καθώς και εργαστήριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη σχεδόν τελετουργική διαδικασία κατασκευής ενός κομπολογιού.