15/4/09

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου ως Ν.Π.Δ.Δ. αναδιοργανώθηκε πλήρως από τον Ιανουάριο του 2003, αποτελώντας πλέον μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας, ιδρύοντας και λειτουργώντας σταδιακά νέα τμήματα χορωδιακού τραγουδιού:
Προπαρασκευαστικό παιδικό τμήμα - 35 μέλη. Διεύθυνση Γ. Νικολόπουλος
Παιδικό τμήμα με παιδιά έως 13 ετών - 35 μέλη. Διεύθυνση Γ. Νικολόπουλος
Νεανικό τμήμα με νέους, έως 18 ετών - 45 μέλη. Διεύθυνση Θ. Αντωνιάδης
Πολυφωνικό τμήμα ενηλίκων - 55 μέλη. Διεύθυνση Θ. Αντωνιάδης
Ορόσημο στην ανάπτυξή της αποτέλεσε η οριστική μόνιμη στέγασή της σε ειδικό χώρο, σύγχρονο και λειτουργικό, που διαμορφώθηκε για το σκοπό αυτό και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της χορωδίας.
Σημαντικές στιγμές της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου ήταν η διοργάνωση της 1ης Συνάντησης Παιδικών & Εφηβικών Χορωδιών το Δεκέμβριο του 2007 και η 2η χορωδιακή συνάντηση, για χορωδίες ενηλίκων αυτή τη φορά, το Νοέμβριο του 2008. Κορυφαία ασφαλώς πρόκληση αποτελεί η ανάληψη από τη Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου της διοργάνωσης του Πανελληνίου Συνεδρίου Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ.) που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο το Νοέμβριο του 2009.

Παιδικά & Νεανικά Τμήματα
Η δημιουργία Παιδικής Δημοτικής Χορωδίας στο Ναύπλιο ήταν μια καινούρια προσπάθεια που ξεκίνησε ως απόφαση του Δ.Σ της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου κατόπιν πρότασης του προέδρου της κ. Κ. Λούμου τον Φεβρουάριο του 2003 και υλοποιήθηκε με την πρώτη της εμφάνιση τη παραμονή των Χριστουγέννων του ίδιου έτους, στο Βουλευτικό, τη πρώτη βουλή των Ελλήνων, στο Ναύπλιο.
Από τότε, το παιδικό τμήμα έχει κάνει περισσότερες από είκοσι πέντε εμφανίσεις εντός και εκτός Ναυπλίου με κορυφαίες τις συμμετοχές στη συνάντηση παιδικών χορωδιών 'τα νιάτα τραγουδούν' της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στην Αθήνα, στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου και στη συναυλία με έργα Μίκη Θεοδωράκη το καλοκαίρι του 2006 στο Ναύπλιο. Κάθε Μ. Παρασκευή η χορωδία ψάλει τα εγκώμια σε ιερούς ναούς.
Αντίστοιχα, το νεανικό τμήμα έχει κάνει πλέον των σαράντα εμφανίσεων εντός και εκτός Ναυπλίου. Συμμετείχε στη συνάντηση παιδικών χορωδιών ‘Τα νιάτα τραγουδούν’ της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, στο 23ο διεθνές φεστιβάλ Πρέβεζας και σε συναντήσεις παιδικών και εφηβικών χορωδιών στην Αθήνα (δ. Παπάγου), τη Τρίπολη, τη Κάρυστο και το Λουτράκι. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με έργα Μίκη Θεοδωράκη παρουσία του ιδίου του συνθέτη. Για τη συμμετοχή της αυτή η χορωδία βραβεύτηκε από τον ΟΠΑΝΑΡ της Ν. Α. Αργολίδας με το βραβείο πολιτισμού 2005. Με εξαιρετική επιτυχία συμμετείχε επίσης σε συναυλία με κοινή εμφάνιση χορωδίας και ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στο Ναύπλιο.
Τον Απρίλιο του 2008 παρουσίασε Γαλλικά και Ελληνικά τραγούδια σε ειδική εκδήλωση στη πόλη Martignas της Γαλλίας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 20η επέτειο αδελφοποίησης Ναυπλίου και Martignas.
Τέλος, τη Μεγάλη Εβδομάδα η χορωδία αποδίδει θρησκευτικούς ύμνους.Πολυφωνικό Τμήμα Ενηλίκων
Το Πολυφωνικό τμήμα με χρόνο ζωής τριών μόλις χρόνων δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού και την εκπροσώπηση της πόλης σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Η πρώτη του εμφάνιση έγινε παραμονές του 2007 στο Βουλευτικό, τη πρώτη Βουλή των Ελλήνων, στο Ναύπλιο. Έκτοτε έδωσε με ξεχωριστή επιτυχία αρκετές συναυλίες στη πόλη του Ναυπλίου και στην Αθήνα και συμμετείχε σε χορωδιακές συναντήσεις στη Θήβα, τη Κέρκυρα, το Ξυλόκαστρο, τον Άσσο Κορινθίας και τον Άλιμο αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Παραμονή Χριστουγέννων 2008 η χορωδία βγήκε στα δρομάκια του Ναυπλίου ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους αναβιώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα παλαιό έθιμο της πόλης.
Επικοινωνία :
Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου,
Πλατεία Τριών Ναυάρχων , 211 00 Ναύπλιο,
τηλ. 27520 97807, 23332,
Fax 27520 28607, 97809