Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

28/6/09

Αθωνική Τεχνική: Επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ στο Ναύπλιο

Στο στάδιο των εκσκαφών βρίσκεται η επένδυση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσει η Αθωνική Τεχνική σε συνεργασία με την βιομηχανίας κονσερβών “Κύκνος” στο Ναύπλιο.
Πρόκειται για συγκρότημα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που βρίσκεται στο οικόπεδο 21 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της βιομηχανίας στην περιοχή “Νέο Βυζάντιο”.
Η μία του όψη βρίσκεται σε μία από τις πλέον εμπορικές οδούς, την Ασκληπιού και η άλλη γειτνιάζει με Δημοτικό Άλσος στο οποίο βρίσκεται ο “Λέων των Βαυαρών”, το γνωστό μνημείο που χρονολογείται από την εποχή που το Ναύπλιο ήταν η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Πέραν του συγκεκριμένου συγκροτήματος της τεχνικής εταιρείας, στο Ναύπλιο δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, αντίστοιχες επενδύσεις, με τη βασική εμπορική δραστηριότητα να διαμοιράζεται μεταξύ των οδών Άργους, Σιδηράς Μεραρχίας και Ασκληπιού.
Η τελευταία φέρεται ότι θα αποτελέσει σύντομα τη νέα κομβική εμπορική αρτηρία του Ναυπλίου, ενώ διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου.
Παράλληλα, το συγκρότημα “Κύκνος” θα αποτελείται από μία οικιστική ζώνη 217 κατοικιών (35 τ.μ. έως 135 τ.μ.), και θα περιλαμβάνει καταστήματα 7160 τ.μ., όπως και χώρους 7 χιλιάδων τ.μ. προς εμπορική αξιοποίηση.

Θα διαθέτει, επίσης, τρεις μεγάλες λειτουργικές ενότητες – γειτονιές:

* Κατοικίες σε ολόκληρη την ζώνη του οικοπέδου που γειτνιάζει με το άλσος
* Καταστήματα διαφόρων μεγεθών για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της πόλης στην ζώνη που γειτνιάζει στην οδό Ασκληπιού.
* Επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, αίθουσες κ.λ.π.) στον πρώτο και δεύτερο όροφο της ζώνης που γειτνιάζει με την οδό Ασκληπιού.
* Μικρά και μεσαία καταστήματα στην -κάθετη προς την Ασκληπιού- οδό Γιαννοπούλου.

Για την εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του “Κύκνος” θα υπάρχει πάρκινγκ 430 θέσεων.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος εμπορικών ακινήτων της εταιρείας Δανός - Atisreal, κ. Γιώργος Λίτσας για κάθε κατάστημα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δυο-τρεις εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Μεταξύ των εμπορικών χώρων του “Κύκνος” θα συγκαταλέγονται καταστήματα μόδας και ένδυσης, τροφίμων, καφεστίασης και σούπερμαρκετ.
Σύμφωνα με τη “Δανός” που είναι ο αποκλειστικός σύμβουλος ανάπτυξης και προώθησης του “Κύκνος” οι τιμές πώλησης -συναρτήσει των χαρακτηριστικών κάθε καταστήματος- κυμαίνονται μεταξύ 2.700 και 4.300 ευρώ ανά τ.μ. και οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 20 έως 35 ευρώ ανά τ.μ.
Το συγκρότημα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων θα παραδίδεται τμηματικά έως το 2011, όταν προβλέπεται ότι θα έχει αποπερατωθεί.
Θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές της ιστορικής πόλης και θα ενσωματώνει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού.
του Δημήτρη Δελεβέγκου, http://www.capital.gr/, 25/6/2009