Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

27/2/10

Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Η βόλτα στο Ναύπλιο είναι συνώνυμη με μια αναδρομή στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Αξίζει πάντως να σταθείτε αρκετά εκεί όπου κάποτε η Ψωροκώσταινα κατέθετε τον οβολό της για την Επανάσταση του ΄21, ειδικότερα για τον έρανο που είχε διοργανωθεί για το πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Αφετηρία της περιήγησής σας μπορεί να είναι η Πλατεία Συντάγματος. Αριστερά, θα δείτε το άλλοτε τζαμί Τριανόν, το οποίο επί Καποδίστρια υπήρξε αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στο βάθος, το τριώροφο κτίριο με τις πέντε καμάρες στεγάζει τοΑρχαιολογικό Μουσείο που κτίστηκε το 1713 επί Προβλεπτού Σαγρέδου για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη του ενετικού στόλου. Νότια, περνάτε μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Να σημειωθεί πως το μουσείο ήταν κλειστό για εργασίες και άνοιξε πρόσφατα.

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα πάνω από την ιστορική πλατεία, στην οδό Σταϊκοπούλου, βρίσκεται το Βουλευτικό, κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως πρώτο Κοινοβούλιο των Ελλήνων. Η οδός Καποδιστρίου θα σας βγάλει στην εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνοςέξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Απέναντι η προτομή είναι του Ναυπλιώτη λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη και θα εντυπωσιαστείτε από τα αρχοντόσπιτα γύρω σας.

Από τον περίπατό σας στην πόλη πρέπει να κρατήσετε δυνάμεις για να ανεβείτε τα 857 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι, το οποίο είναι οικοδομημένο σε ψηλό λόφο στα ανατολικά της Ακροναυπλίας (αν δεν έχετε τα κουράγια, μπορείτε να κάνετε μια μικρή διαδρομή από την άσφαλτο με αμάξι, στα ανατολικά του Κάστρου). Οι προμαχώνες βρίσκονταν σε τρία επίπεδα. Ανεβαίνοντας πεζή, θα συναντήσετε τον προμαχώνα Γκριμάνι και λίγο μετά τον προμαχώνα Ρομπέρ. Οι υπόλοιποι προμαχώνες, με μεγαλύτερο τον ονομαζόμενο Μιλτιάδη, είναι ο Άγιος Ανδρέας, ο Επαμεινώνδας, ο Αχιλλέας και ο Θεμιστοκλής.
Πρώτη φορά το Παλαμήδι οχυρώνεται από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας (1686-1715) με ένα τέλειο σύστημα συγχρονισμένης οχύρωσης. Το 1715 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους μέχρι το 1822, οπότε περιέρχεται στα χέρια των Ελλήνων.

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι: Το Κάστρο ενετικό οχυρωματικό έργο των αρχών του 18ου αι. Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα του φρουρίου. Η Φυλακή του Κολοκοτρώνη ο προμαχώνας Μιλτιάδης χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης (ανοιχτό καθημερινά 08.00- 19.15, τηλ. 27520 28036).

Τελευταίο αφήσαμε το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, το Μπούρτζι. Πολυφωτογραφημένο και γαντζωμένο πάνω στο νησί των Αγίων Θεοδώρων στη μέση του κόλπου, υπήρξε επίσης ο τόπος διαμονής των δημίων της καρμανιόλας του Παλαμηδίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολλές χρήσεις. Για το Μπούρτζι πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με βάρκες από την προβλήτα του λιμανιού της πόλης.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1822 οι Έλληνες με επικεφαλής τον Στάικο Σταϊκόπουλο απελευθέρωσαν την πόλη και στις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους οι Τούρκοι παρέδωσαν επισήμως το Ναύπλιο στον Θόδωρο Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια, η πόλη ορίστηκε πρωτεύουσα του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους (με κάποιες διακοπές έως το 1834) και έδρα του πρώτου βασιλιά. Στις 8 Ιανουαρίου 1828 έρχεται ο πρώτοςκυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος δολοφονείται έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
20/3/2009, από το ένθετο "Διακοπές", εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ