Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

8/7/10

Ναύπλιο, με πυξίδα την ιστορία

news-greece-nafplio
Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828-1833.

Θα φτάσετε

Οδικώς: Με δικό σας Ι.Χ. από Αθήνα μέσω αττικής οδού σε περίπου μία ώρα.

Με Κ.Τ.Ε.Λ. το Ναύπλιο συνδέεται με την Αθήνα αλλά και με άλλες περιοχές της Αργολίδας.

Με τρένο: Ο Σταθμός του ΟΣΕ βρίσκεται στο λιμάνι και συνδέει το Ναύπλιο σιδηροδρομικά με την Κόρινθο και τον Πειραιά.
Την γοητεία του Ναυπλίου μπορεί κανείς να την διαπιστώσει μόνο όταν το αντικρύσει από κοντά. Μόνο όταν το περπατήσει. Μια γοητεία που είναι συνυφασμένη με τον χρόνο, ο οποίος έχει αφήσει βαριά κληρονομιά στο Ναύπλιο.
Εδώ κάθε σοκάκι αναδύει άρωμα μιας Ελλάδας που πέρασε, αλλά που δεν μπορεί να λησμονηθεί.
Η ιστορία, όσο και αν προσπαθήσετε να της ξεφύγετε, θα σας ακολουθεί παντού. Και ακούστε την, έχει πολλά να σας πει.
Θα συναντήσετε νεοκλασικά κτίσματα με βουκαμβίλιες, γιασεμιά και νυχτολούλουδα να ξεχειλίζουν από τις εσωτερικές τους αυλές, ιστορικές πλατείες, παλιές εκκλησίες, τούρκικα τζαμιά, πολλά αναπαλαιωμένα σπίτια, στενά δρομάκια και πεζόδρομους.
Στην πλατεία Συντάγματος, χτυπάει η καρδιά της πόλης. Μια πλατεία πραγματικό κόσμημα – ιταλικής αισθητικής με δύο τζαμιά και αρκετά ιστορικά κτίρια, όπως η παλιά βουλή ( πρώτη Βουλή των Ελλήνων ) και το πρώτο Aλληλοδιδακτικό Σχολείο (σήμερα κινηματοθέατρο).
Επίσης αξιοσημείωτα κτήρια είναι το ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το Αρχαιολογικό μουσείο.
Λίγο παραπέρα θα βρείτε το ναό του Αγ. Σπυρίδωνα ( οπού στην κύρια θύρα του δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας ) καθώς και το περίφημο μουσείο Κομπολογιού.
Αναζητήστε τη συνοικία «Πρόνοια» με τις γραφικές μονοκατοικίες, που είναι η πρώτη περιοχή η οποία κτίστηκε έξω από την πόλη. Εδώ, εντός βράχου σκαλιστού κείτεται λιοντάρι λαξευμένο που παρατηρεί τους περαστικούς σαν ένας ακόμη προστάτης αυτής της πόλης.
Στα νερά του Ναυπλίου καθρεφτίζεται το Μπούρτζι. Δεν είναι οφθαλμαπάτη αλλά η νησίδα πάνω στην οποία είναι κτισμένο το τρίτο ενετικό κάστρο της πόλης. Εκεί οι θρύλοι καλά κρατούν. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με σκάφος από το λιμάνι ή απλά να το ατενίσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας σε ένα από τα αμέτρητα καφέ που βρίσκονται στο λιμάνι.
Και το ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται. Το Ναύπλιο έχει και την δική του ακρόπολη, την Ακροναυπλία, που βρίσκεται σε βραχώδη χερσόνησο στις παρυφές του λόφου του Παλαμηδίου. Εκεί ήταν το Ναύπλιο κατά τη βυζαντινή εποχή.
Θεατής όλων αυτών το κάστρο Παλαμήδι, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης. Φέρει μεσαιωνική καταγωγή και ‘κρέμεται’ πάνω από την πόλη. Οι πιο τολμηροί θα ανέβουν και τα 999 σκαλοπάτια για να «σκαρφαλώσουν» στο Παλαμήδι. Για τους υπόλοιπους υπάρχει και δρόμος.
Το Ναύπλιο έχει μία επιπλέον ταυτότητα, όχι και τόσο γνωστή. Δίπλα ακριβώς από την ιστορική πόλη, εκτείνεται ο κόλπος της Νέας Κίου. Μία περιοχή που γεμίζει από πολλά παρυδάτια είδη πουλιών, αφού αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό κατά την μεταναστευτική περίοδο. Η μακρόστενη αυτή λωρίδα άμμου που εισβάλλει στη θάλασσα, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για παρατήρηση πουλιών (birdwatching).
Το Ναύπλιο επίσης διαθέτει μια από τις καλύτερες αγορές για να κάνετε τα ψώνια σας. Στην Παλιά Πόλη θα βρείτε καταστήματα με δώρα, κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα, γλυκά, greek arts, τουριστικά γραφεία και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη Νέα Πόλη υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Αλλα αν θέλετε ένα σουβενίρ τότε σίγουρα πρέπει να προμηθευτείτε ένα κομπολόι, το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου ( www.kombologadiko.gr ) .

Αλλα αν νομίζετε πως το ταξίδι τελειώνει εδώ, κάνετε λάθος. Το βράδυ η ιστορία δίνει τόπο στο παρόν, και η νύχτα ζωντανεύει με τα πολυάριθμα μπαράκια της πόλης που σας καλούν να μπείτε στον ξέφρενο ρυθμό τους.
Εσείς λοιπόν τι περιμένετε για να το επισκεφτείτε;

Για i-live.gr , Κατσιάνου Ελευθερία

Πηγές:

- Δήμος Ναυπλίου , http://www.nafplio.gr/
- Birdwatching tours in Greece http://www.greecebirdtours.com/