Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

24/10/10

3η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η 3η Χορωδιακή Συνάντηση που διοργανώνει η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου. Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, τη πρώτη ημέρα της τριήμερης αυτής χορωδιακής συνάντησης, η κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού ‘γέμισε’ από τις μελωδίες που απλόχερα προσέφεραν οι χορωδίες που φιλοξενήθηκαν. Χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Από τη Χαλκιδική, τη Λευκάδα, την Αταλάντη, την Αγία Παρασκευή.
Ξεχωριστό τόνο στην όλη εκδήλωση έδωσαν οι δύο νεαρές παρουσιάστριες του προγράμματος μέλη της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου, η Ευαγγελία Γεωργακά και η Κατερίνα Δίπλα που παρουσίασαν τα βιογραφικά των χορωδιών και τα προγράμματά τους.

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου Κώστα Λούμου οι νεαρές παρουσιάστριες κάλεσαν στη σκηνή τη πρώτη χορωδία. Τη χορωδία του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κασσάνδρειας Χαλκιδικής ‘η Κασσάνδρα’.
‘Όμορφη Πόλη’ & ‘Βρέχει στη Φτωχογειτονιά μου’ του Μ. Θεοδωράκη, ‘Χελιδόνι στο Κλουβί’ του Μ. Χατζιδάκι, ‘Στης Μαργαρίτας τ’ Αλωνάκι’ του Γ. Μαρκόπουλου, ‘Χάντρα στο Κομπολόι σου’ του Στ. Κουγιουμτζή ήταν το πρόγραμμα που απέδωσε η χορωδία. Αναμνηστικά της εκδήλωσης προσέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου Κώστας Λούμος που παρέλαβε αντίστοιχα αναμνηστικά από τον υπεύθυνο της χορωδίας Κασσάνδρας.

Ακολούθησε η χορωδία του δήμου Νέας Καλλικράτεια, από τη Χαλκιδική επίσης. ‘Εξομολογείσθαι’, ‘Μικρά και Ανήλιαγα Στενά’, ‘Ελεύθεροι κι Ωραίοι’, ‘Έλα Μαζί μου’ και ‘Μακεδονικός Χορός’ ήταν τα τραγούδια που περιελάμβανε το πρόγραμμα της χορωδίας. Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου Πέτρος Κομιανός προσέφερε και έλαβε τα αναμνηστικά συμμετοχής.

Τρίτη στη σειρά η χορωδία Αταλάντης ‘Αρμονία’. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε Μ. Χατζιδάκι (‘Τσάμικος’ και ‘Πέρα στο Θολό Ποτάμι’), Γ. Μαρκόπουλο (‘Γίγαντας’), Μ. Θεοδωράκη (‘Απρίλης’, ‘Όμορφη Πόλη’) και ‘Funiculi’ του L. Denza. Την ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων έκανε ο μαέστρος Γιάννης Νικολόπουλος.

Ακολούθησε η χορωδία ‘Ορφέας’ Λευκάδας αποδίδοντας ‘Νυχτωδία’ (H.A. Marschner), ‘I Vaghi Fiori’ (P. Palestrina), ‘οι Στρατηγοί’, ‘Θάλασσα, Δένδρα και Βουνά’ (δημοτικό Καρπάθου), ‘Στης Μαργαρίτας τ’ Αλωνάκι’ (Γ. Μαρκόπουλος) και ‘Με το Λύχνο του Άστρου’ (Οδ. Ελύτης και Μ. Θεοδωράκης). Αναμνηστικά προσέφεραν οι κυρίες, μέλη του Δ.Σ., Τίνα Γκιόλα και Αλεξάνδρα Κοτσαρίδη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου παρέλαβε τα αντίστοιχα της χορωδίας ‘Ορφέας’ Λευκάδας.

Η πρώτη ημέρα της 3ης χορωδιακής συνάντησης έκλεισε με τη χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αγίας Παρασκευής που τραγούδησε: ‘If Ye Love Me’ (Th. Tallis), ‘Swing Low, Sweet Chariot’, ‘Τον Αύγουστο που μου Χρωστάς (Μ. Τόκας), ‘Μαρίνα’ (Μ. Θεοδωράκης) και ένα ποτ-πουρί από τραγούδια του Β. Τσιτσάνη. Την ανταλλαγή των αναμνηστικών με τη χορωδία έκανε ο μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης.
Το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Βουλευτικού και παρακολούθησε την πρώτη ημέρα της 3ης Χορωδιακής Συνάντησης επιβράβευσε τις φιλοξενούμενες χορωδίες για τις εξαιρετικές τους ερμηνείες και την γενικότερη εμφάνισή τους με θερμά, παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Η συνέχεια της 3ης Χορωδιακής Συνάντησης θα δοθεί το Σάββατο 23 και τη Κυριακή 24 Οκτωβρίου (Βουλευτικό, ώρα έναρξης 7.00 μ.μ.) σύμφωνα με το πιο κάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 23 Οκτωβρίου:
Χορωδία δήμου Μ. Αλεξάνδρου Ν. Πέλλας
Χορωδία Δήμου Αχιλλείων Κέρκυρας
Δημοτική Χορωδία Τρικάλων
Χορωδία Δήμου Τενέας ‘Πολύμνια’
Πολυφωνική Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου

Κυριακή 24 Οκτωβρίου:
Παιδική Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου
Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσ/νίκης
Νεανική Χορωδία Δήμου Κηφισιάς
Νεανική Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου