Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

13/8/14

ΑΝΤΙ-ΤΑΙΠΕΔ πάρτυ στην Καραθώνα


Μουσικό και όχι μόνο πάρτυ διοργανώνεται στη Καραθώνα για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε κίνηση πουλήματος της δημόσιας περιουσίας.


Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην οργάνωση του πάρτυ, να πούν τις ιδέες τους και να μας βοηθήσουν ενεργά ας επικοινωνήσουν με την σελίδα μας.

Η συγκεκριμένη δράση έχει αποφασιστεί από την συνέλευση του συντονιστικού της Κίνησης ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

Την 7-8-2014 έγινε η δεύτερη σύσκεψη της ανοιχτής Επιτροπής του Δήμου Ναυπλιέων για το ΤΑΙΠΕΔ.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι η πρώτη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στις 18-7-2014 και τα όσα αποφασίστηκαν εκεί έχουν ανακοινωθεί με δελτίο τύπου του Δημάρχου, ενώ η επόμενη είχε οριστεί για τις 23-7-2014 και αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, του ΤΕΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου και εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης. Η σύσκεψη αυτή ξεκίνησε με ενημέρωση του Δημάρχου για τα όσα συζητήθηκαν κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ.

Επί της ουσίας ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε πιο αναλυτικά για τα όσα και στο Δελτίο τύπου είχε ανακοινώσει στις 23-7-2014. Δηλαδή: Ότι υπήρξε “η διαβεβαίωση από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ ότι καμία απολύτως κίνηση δεν θα γίνει χωρίς την συναίνεση του Δήμου Ναυπλιέων και της Τοπικής Κοινωνίας. Αυτό αφορά το σύνολο των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε αυτά είναι αρχαιολογικές ή προστατευόμενες περιοχές είτε όχι.” Ότι “επιτεύχθηκε η καταρχήν δέσμευση για την παραχώρηση έναντι συμβολικού τιμήματος του ακινήτου στον Άγιο Αναστάσιο, για αξιοποίησή του από τον Δήμο με στόχο την κάλυψη εκπαιδευτικών, διοικητικών αλλά και αναπτυξιακών αναγκών.”

Κατά τον Δήμαρχο η σύσκεψη είχε πολύ θετικά αποτελέσματα και πολύ καλό κλίμα, αφού όπως τόνισε το ΤΑΙΠΕΔ είναι ανοιχτό σε διάλογο με τον Δήμο.

Μάλιστα σε ερώτησή μας γιατί δεν έχουν αποσταλεί τα ενημερωτικά φυλάδια στους Δημότες και γιατί δεν έχουν αναρτηθεί οι ενημερωτικές πινακίδες στα υπό εκποίηση ακίνητα, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της προηγούμενης Διαπαραταξιακής Επιτροπής, μας απάντησε ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρους του μετά τις τόσο θετικές διαβεβαιώσεις από Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να κάνει κινήσεις που θα χαλούσαν το θετικό αυτό κλίμα.

Κατά τον διάλογο που ακολούθησε, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, δεδομένου μάλιστα ότι ακριβώς την προηγούμενη μέρα της συνάντησης με τον Δήμαρχο, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε ξανά, με ορισμένες αλλαγές που δεν αφορούν το Δήμο Ναυπλίου, την Υπουργική Απόφαση ένταξης της Ακροναυπλίας στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ήταν και η αφορμή να γίνουν και οι κινητοποιήσεις και οι ανοιχτές συνελεύσεις με την συμμετοχή σχεδόν όλων των Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων αλλά και κοινωνικών φορέων και πολιτών.

Κατά τη σύσκεψη επίσης εξηγήθηκε αναλυτικά, κυρίως από τους Εκπροσώπους του ΤΕΕ ότι στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει καμία θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς κατά την διαδικασία “αξιοποίησης“, ενώ τονίστηκε επίσης η ανάγκη να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις μέσω του υπό εξέλιξη πολεοδομικού σχεδιασμού για την προστασία των “κρίσιμων” περιοχών (Καραθώνα, Ακροναυπλία και Ραμαντάνι) Εξηγήθηκαν επίσης συνοπτικά οι σοβαρότατες συνέπειες που έχουν για την περιοχή οι όροι που προβλέπονται από το νόμο για την “αξιοποίηση” των ακινήτων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Τονίστηκε τέλος, κυρίως από τα μέλη της ανοιχτής συνέλευσης, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και έπρεπε να μεταφερθεί με σαφήνεια από τον Δήμαρχο στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η “απένταξη όλων των ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου από το ΤΑΙΠΕΔ”. Μάλιστα, με δεδομένη την θεωρούμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης, στην πρόταση του Δημάρχου και του κ. Μπαρού να υπάρξει διαπραγμάτευση με το ΤΑΙΠΕΔ η θέση μας ήταν σαφής, δηλαδή ότι το αίτημα απένταξης των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μόνη βάση διαλόγου και ότι μόνο ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι φορείς θα πάρουν την όποια πρωτοβουλία για τα κριτήρια και τον τρόπο «αξιοποίησης» όλων των δημόσιων ακινήτων της περιοχής.

Με δεδομένα τα παραπάνω η κοινή απόφαση που λάβαμε ήταν να συνεχιστούν οι ενέργειες και οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη σύσκεψη και για τις οποίες ο Δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ιδιαίτερη συνέπεια.

Πρακτικώς κατά την εκτίμησή μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.. Δηλαδή, με δεδομένη την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ να “παραχωρηθούν” έναντι “συμβολικού” ανταλλάγματος να εξεταστεί τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένος να κάνει ο Δήμος Ναυπλιέων για να υλοποιηθούν τα υπόλοιπα σχέδια “αξιοποίησης”. Με άλλα λόγια δηλαδή, να αγοράσει ο Δήμος στην “αντικειμενική τιμή” ακίνητα που βρίσκονταν μέσα στον παλαιό αιγιαλό και έγιναν οικόπεδα, στον Άγιο Αναστάσιο, ίσως και το κτίριο της Βασ. Κων/νου στο Δήμο, και να παρέχει την ανοχή του για μια σειρά “κρίσιμες” κατά το ΤΑΙΠΕΔ ευκαιρίες αξιοποίησης.

Μέχρι τότε βέβαια δίπλα στην Καραθώνα, το Κονδύλι, την Ακροναυπλία και το Ραμαντάνι στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι απίθανο να βρίσκονται και τα νησιά του Αργολικού Κόλπου που βρίσκονται στα όρια του Νομού και του Δήμου μας, ή και άλλες μεγάλου εμβαδού εκτάσεις που ψάχνουν να βρουν για να εκποιήσουν οι ειδικοί του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις και όλοι οι φορείς της πόλης πρέπει να πάρουν θέση. Θα συνεχίσουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ που στο τέλος θα βγάλει χαμένη την Πόλη και τους Δημότες αναπτυξιακά και οικονομικά ή θα καταστήσουμε ακόμα πιο σαφές το αίτημά μας.

Απένταξη όλων των ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου
Ναύπλιο 11-8-2014


http://www.argolikeseidhseis.gr/2014/08/blog-post_903.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2Fargolikeseidiseis+%28%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82+%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%29