Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

25/3/15

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γελοιογραφίας 2015

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπλιέων διοργάνωσαν τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γελοιογραφίας με θέμα «Φωτεινοί Παντογνώστες» (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2015). Ο διαγωνισμός οργανώθηκε με την υποστήριξη τoυ χώρου Τέχνης και Πολιτισμού ΦΟΥΓΑΡΟ.

Συμμετείχαν μαθητές και γελοιογράφοι από όλη την Ελλάδα με πάνω από 40 έργα, ατομικά ή ομαδικά.

Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν από 21/3/2015 έως 5/4/2015 στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ναυπλίου που ορίζονται από τις οδούς Αμαλίας και Μπουμπουλίνας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν εργαστήρια σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, ομιλίες και θεατρική παράσταση με θεματικό άξονα τη Γελοιογραφία και το Σκίτσο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διοργάνωσης, ο εικονογράφος Vladimir Radibratovic στις 22/3/2015, στο ΦΟΥΓΑΡΟ θα μας συστήσει τα σκίτσα και τις εικονογραφήσεις του ως νέους τρόπους αφήγησης της πολιτικής επικαιρότητας.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις 27/3/2015 θα παρουσιάσει επίσης στο ΦΟΥΓΑΡΟ στις 20.30 την καυστική φιλολαϊκή σάτιρα του μεγάλου ποιητή Shelley, Swellfoot the Tyrant στα αγγλικά και στα ελληνικά, ενώ στις 29/3/2015 το Εικαστικό Εργαστήρι Βασιλικής Σαγκιώτη στο Φουαγιέ του θεάτρου ΤΡΙΑΝΟΝ θα επιχειρήσει να αναπτύξει μαζί με το κοινό αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές εικονογραφικής γελοιογραφίας.

Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29/3/2015, στις 12.30, στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στο Ναύπλιο.