Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

30/4/18

Ναύπλιο: Κέρδισε τη Βαρκελώνη στην άφιξη τουριστικών σκαφών αναψυχής (φωτο)

Με ρεκόρ αφίξεων τουριστικών σκαφών αναψυχής πραγματοποιείται στο Ναύπλιο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Mediterranean Yacht Show. Οι εκθέσεις πολυτελών σκαφών προσελκύουν μεσίτες, τους αποκαλούμενους brokers, από όλο τον κόσμο. Από την Ιαπωνία μέχρι το Τέξας και από τη Σουηδία μέχρι τη Νότια Αφρική εκατοντάδες brokers, έφτασαν και φέτος στο Ναύπλιο για να «παζαρέψουν», με τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των πολυτελών σκαφών, με στόχο να ναυλώσουν το κατάλληλο πλεούμενο για τους πελάτες τους.

«Φέτος το Ναύπλιο κέρδισε τη Βαρκελώνη» λέει στο protothema.gr ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κωστούρος ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την επιτυχία που έχει για την όμορφη πόλη του Αργολικού κόλπου αυτή η έκθεση. «Σκεφτείτε ότι στη Βαρκελώνη στην αντίστοιχη έκθεση έλαβαν μέρος 75 σκάφη κι εδώ φέτος φτάσαμε στα 107» τόνισε ο κ. Κωστούρος. Το Ναύπλιο μπαίνει πλέον στην κορυφή στη λίστα των εκθέσεων τουριστικών σκαφών, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από την ομορφιά που προσδίδουν στο λιμάνι της γραφικής πόλης τα πανέμορφα σκαριά, υπάρχει έστω και για λίγες ημέρες, μια ποιοτική αναβάθμιση στον τουρισμό και πολλαπλάσια έσοδα για τις επιχειρήσεις. Ακόμη, θα πρέπει να υπολογίζεται και η υπεραξία που εισπράττει το Ναύπλιο ως προορισμός, από τα σχόλια και τη διαφήμιση που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με όχημα τους επαγγελματίες της συγκεκριμένης αγοράς.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι πάνω από το 90% των σκαφών έχουν ελληνική σημαία. Ελάχιστα είναι με ξένη σημαία, αλλά και αυτά είναι ελληνικών συμφερόντων», δηλώνει στο protothema.gr ο Λιμενάρχης Ναυπλίου Σπύρος Μαρίνος. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι «ήδη φέτος τρία παιδιά από την περιοχή έπιασαν δουλειά σε σκάφη αναψυχής με 8μηνη σύμβαση και μισθούς πάνω από 1600 ευρώ». Να λοιπόν άλλο ένα όφελος από την έκθεση Mediterranean Yacht Show.

«Του χρόνου στην έκθεση Mediterranean Yacht Show του 2019 θα λάβει μέρος και το μεγαλύτερο σκάφος αναψυχής του οποίου το χτίσιμο ολοκληρώνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από ελληνικά χέρια και με ελληνικά υλικά», σημειώνει ο κ. Μαρίνος. «Πρόκειται για ένα σκάφος 84ων μέτρων το οποίο ο ιδιοκτήτης εφοπλιστής το παράγγειλε μετά από την πώληση ενός άλλου μεγάλου σκάφους, το οποίο είχε λάβει μέρος στην έκθεση Mediterranean Yacht Show το 2016 στο Ναύπλιο. Εκείνο το είχε ναυλώσει σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και τελικά το αγόρασαν», μας λέει ο Λιμενάρχης Ναυπλίου.

Με αυτές τις εικόνες είναι αυτονόητο πόσο θα αλλάξει η ποιότητα του τουρισμού στο Ναύπλιο με τη δημιουργία μαρίνας. Ήρθε ο καιρός για μια μαρίνα στο λιμάνι του Ναυπλίου λένε όλοι οι παράγοντες της πόλης. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την εξήγγειλε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.