Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

20/9/18

H τζαζ σκηνή δίνει το 6ο της ραντεβού στο Ναύπλιο

Μιλήσαμε με τον Χάρη Καββαδία, καλλιτεχνικό διευθυντή του Fougaro Jazz Festival, για να μας πει για τα φετινά δρώμενα στο υπέροχο πολιτιστικό κέντρο του Ναυπλίου

Το ΦΟΥΓΑΡΟ διοργανώνει για έκτη διαδοχική χρονιά το Fougaro Jazz Festival και υποδέχεται από Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 επτά Jazz σχήματα με είκοσι έναν μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Μιλήσαμε με τον Χάρη Καββαδία, καλλιτεχνικό διευθυντή του Fougaro Jazz Festival, για να μας πει για τα φετινά δρώμενα στο υπέροχο πολιτιστικό κέντρο του Ναυπλίου.

Τι μας φέρνει το προσεχές φεστιβάλ;

Τρεις μέρες, επτά σχήματα και είκοσι ένα μουσικούς. Ακόμα καλύτερο ήχο από τον Νίκο Γκουντινάκη. Σε αυτό θα μας βοηθήσει και το νέο στήσιμο που αποφάσισε η Διεύθυνση του Φουγάρου και που είχε άριστα αποτελέσματα στα μεγάλα live που κάναμε το καλοκαίρι.

Η περσινή διοργάνωση είχε μαζική προσέλευση, ως συνήθως, όμως μιλώντας με τον κόσμο που ήταν εκεί άκουσα κάποια σχόλια-παρατηρήσεις για τα είδη της μουσικής που ακούστηκαν, όπως των Theodore Sextet που δεν είναι τζαζ, και επίσης πρόσεξα κάποιους να αποχωρούν στο σετ του Zoe Efstathiou Quintet. 

Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η τζαζ, καλώς ή κακώς, δεν έχει την μαζικότητα που έχουν άλλα είδη μουσικής. Αυτό σημαίνει ότι τα φεστιβάλ τζαζ προσκαλούν σχήματα και εκτός του δικού τους βεληνεκούς, διότι διαφορετικά θα έπρεπε να κατεβάσουν ρολά παρ’ όλο που έχουν θέαμα με εισιτήρια. Για παράδειγμα στο κορυφαίο Montreux Jazz Festival πέρασαν φέτος και καλλιτέχνες όπως οι: Nick Cave, Iggy Pop, Jack White, Van Morrison, Deep Purple, Zucchero, QOTSA κά. Βλέπετε να έχουν όλοι αυτοί σχέση με την τζαζ; Kαι να μη ξεχνάμε ότι η δική μας εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο. Όσον αφορά στην περίπτωση της Ζωής, που ήταν μια εμφάνιση ακραία experimental, δεν έγινε τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η αποδοχή που έχει η ίδια στη βόρεια Ευρώπη που έχει και την έδρα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι την αντίδραση κάποιων θεατών. Από την άλλη ήταν η μοναδική μουσικός όλα αυτά τα χρόνια, που «έστειλε» φιλόμουσους να μου δείξουν την ευχαρίστησή τους για αυτό που είδαν. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο αυτί ούτε τις ίδιες προσλαμβάνουσες.

Είδα στο πρόγραμμα και έναν Άγγλο bluesman. Πώς προέκυψε;

Ναι, τον John Crampton, που τον φέρνει ο Γιάννης Αγγελάτος, που είναι ο ίδιος, όχι μόνο βαθύς γνώστης των blues, αλλά έχει και πολλούς μουσικούς που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και είναι πιά φίλοι του. 

Πες μας λίγα λόγια για τα σχήματα και τους μουσικούς που θα δει και πιστεύω ότι θα απολαύσει ο κόσμος.

John Crampton, αληθινός οne man band - Τάκης Φαραζής, ατμοσφαιρικός - Νίκος Καπηλίδης, ιστορία - Στάθης Άννινος, χαρισματικός - World Trio: Kabesele/Μπενετάτος/Τριβόλης, η πρώτη αποκάλυψη, οι άλλοι δύο μουσικάρες - Τάκης Πατερέλης, μέγας βιρτουόζος με απίστευτους παίκτες - Lia Hide, εξαιρετική πιανίστα και ερμηνεύτρια. Και οι είκοσι ένας μουσικοί είναι ξεχωριστοί και αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9

21.00–22.00 JOHN CRAMPTON one man band

22.30–23.30 ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ TRIO Φαραζής-πιάνο, Ποδαράς-τύμπανα, Βαρθακούρης-κόντρα μπάσο

24:00-01.00 NIKOΣ ΚΑΠΗΛΙΔΗΣ QUARTET Καπηλίδης-τύμπανα, Μάνος-μπάσο, Δ.Παπαδόπουλος-τρομπέτα, Χαϊδεμένος-πιάνο

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9

21.00–22.00 ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΝΙΝΟΣ piano solo 

22.30–24.00 WORLD TRIO:KABASELE-φωνή, ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ-πιάνο,ΤΡΙΒΟΛΗΣ-μπάσο

00.01–01.00 JOHN CRAMPTON one man band

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/9

21.30-22.30 A LOVE SUPREME: TΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ QUARTET Πατερέλης-τενόρο σαξόφωνο, Τριβόλης-μπάσο, Χριστοδούλου-κόντρα μπάσο, Κλώνης-τύμπανα 

23.00-24.00 LIA HIDE QUARTET

Hide-φωνή, Aki’Base-μπάσο, Ρόδος-τύμπανα, Π.Παπάζογλου-κιθάρα 


FOUGARO JAZZ FESTIVAL #6

Ώρα Έναρξης 8μ.μ.: με τον DJ Vangelis K. σε ήχους της Jazz Μουσικής κι όχι μόνο
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χάρης Καββαδίας
Είσοδος ελεύθερη