Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

28/4/24

Ναύπλιο: Τι να δεις και πού να φας σε ένα διήμερο

Νοσταλγικό ταξίδι στην πόλη που μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτη από το πέρασμα του χρόνου.
Για πολλούς η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο ή Ανάπλι –όπως λεγόταν παλιά–, αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές. Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, η πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους μάς ταξιδεύει στον χρόνο και στη σημαντική ιστορία της. Η ενετική αρχιτεκτονική, τα αρχαία μνημεία, τα γραφικά στενά, οι εντυπωσιακές πλατείες, η θέα στη θάλασσα και οι βουκαμβίλιες που κοσμούν τις πόρτες των παλιών αρχοντικών γοητεύουν τον επισκέπτη που θέλει να επιστρέφει ξανά και ξανά.

ΗΜΕΡΑ 1η
12:00 | Επίσκεψη στο Μπούρτζι



Φτάνοντας προς την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, η εντυπωσιακή πλατεία Φιλελλήνων βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι. Θαυμάστε το Μπούρτζι, το κάστρο που βρίσκεται πάνω στο νησί των Αγίων Θεοδώρων, όπως καθρεφτίζεται στη θάλασσα και, αν έχει καλό καιρό, επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που περνούν απέναντι, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι είναι ξανά επισκέψιμο έπειτα από πολυετή αποκατάσταση. Σε λίγα λεπτά, θα φτάσετε στο φρούριο, όπου άλλοτε υπήρχε και βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο.

Το Μπούρτζι μαζί με το Παλαμήδι αποτελούν εμβληματικά τοπόσημα της πόλης.

Από το 1473 που οικοδομήθηκε έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Υπήρξε φρούριο, φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καταφύγιο, τόπος διαμονής των δήμιων, καθώς και ξενοδοχείο.

13:30 | Γνωριμία με το Αρχαιολογικό Μουσείο


Περπατήστε στα στενά της πόλης, με την επιβλητική κεντρική πλατεία Συντάγματος να ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια σας. Περιστοιχισμένη από καφέ, γεμάτη τραπεζάκια, κόσμο και παιδιά που παίζουν, θα σας μεταδώσει αβίαστα όλη τη ζωντάνια και την ενέργεια της πόλης. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου (Τ/27520-27502), το οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του 1930 σε ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Περιηγηθείτε τη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει ευρήματα από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από τα βάθη των προϊστορικών χρόνων έως και την ύστερη αρχαιότητα – το αρχαιότερο έκθεμα είναι το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από το φαράγγι της Κλεισούρας.

15:00 | Για μεζέδες στα στενά της πόλης

Στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος θα βρείτε τη Γωνιά του Καβαλάρη (Τ/27525-00180). Καθίστε μέσα ή έξω στον πεζόδρομο για τσίπουρο, μεζέδες και πιάτα κρεατικών, όπως λουκάνικο γεμιστό στη σχάρα, κοτόπουλο κάρι και πανσετάκια μουστάρδας.

16:30 | Περιήγηση στην Παλιά Πόλη

Συνεχίστε τη βόλτα στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, όπου σχεδόν σε κάθε βήμα θα αντικρίζετε και κάποιο αξιοθέατο. Επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, θα δείτε το Παλιό Τζαμί Τριανόν, που θεωρείται από τα πιο αυθεντικά οθωμανικά τεμένη που χτίστηκαν στον ελλαδικό χώρο. Προχωρήστε προς την οδό Σταϊκοπούλου, για να δείτε το Βουλευτικό (Τ/27520-27096), το κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, όπου το 1834 διεξήχθη η δίκη του Κολοκοτρώνη.

17:30 | Ναοί και αγορές

Στο Ναύπλιο υπάρχουν αρκετοί ναοί, όπως το «κρυμμένο» εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στη συνοικία του Ψαρομαχαλά και είναι η παλαιότερη από τις σωζόμενες εκκλησίες της πόλης. Ο ναός Αγίου Γεωργίου, που έχει βιώσει πολλές μετατροπές (σε τζαμί και πάλι σε καθεδρικό ναό), βρίσκεται σε μια πλατεία ιδανική για να απολαύσετε την ησυχία καθισμένοι στα παγκάκια. Μεγάλης σημασίας, ωστόσο, είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που έχει ξαναχτιστεί μετά από βομβαρδισμό και έμεινε στην ιστορία γιατί στην είσοδό του δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο του 1831. Λίγα βήματα πιο κάτω, δεν περνά απαρατήρητο το Μουσείο Κομπολογιού (komboloi.gr), όπου θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία του κομπολογιού και θα αγοράσετε ξεχωριστά κομμάτια από το πωλητήριό του.

19:00 | Στάση για παγωτό

Στο Ναύπλιο θα νιώσετε μια αύρα Ιταλίας, όχι μόνο λόγω των κτιρίων του που το έκαναν γνωστό κατά την Ενετοκρατία ως «Νάπολη της Ρωμανίας («Napoli di Romania»), αλλά και χάρη στα άφθονα παγωτατζίδικα που υπάρχουν στην πόλη. Δοκιμάστε ιδιαίτερες γεύσεις, όπως παγωτό τσουρέκι ή κανταΐφι, στον Κουστένη (Τ/27520-25301) ή επισκεφτείτε το ιταλικό Antica Gelateria di Roma (Τ/27520-23520), γνωστό ως «Ιταλός» στους ντόπιους, με τη μεγάλη ποικιλία από σορμπέ γεύσεις φρούτων.

21:00 | Το φαγητό συναντά την τέχνη

O πολυχώρος τέχνης Fougaro (fougaro.gr) αποτελεί μια στάση που δεν πρέπει να παραλείψετε. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό συγκρότημα ιστορικής σημασίας, το παλιό εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας Ανθός, που στη σύγχρονη εκδοχή του συνδυάζει την εστίαση με την τέχνη. Φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ο πυρήνας του είναι το γοητευτικό Café-Bistrot, ένα στέκι με φρέσκια διάθεση και ρουστίκ αισθητική, με ξύλινα τραπέζια, χειροποίητα φωτιστικά και συλλεκτικά διακοσμητικά αντικείμενα. Οι γεύσεις προέρχονται από την παραδοσιακή ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στα εποχικά πιάτα με τοπικά υλικά. Τα Σαββατοκύριακα ενδέχεται να πετύχετε και live ή DJ sets.

ΗΜΕΡΑ 2η
9:00 | Πρωινό δίπλα στο Πάρκο

Ένα δυναμωτικό, πλούσιο πρωινό είναι απαραίτητο πριν από την εξερεύνηση. Μια σχετικά νέα άφιξη στο Ναύπλιο είναι το Suricata (Τ/27520-22257), δίπλα στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, με επιλογές σε αλμυρά πιάτα, αλλά και πανκέικ, ρολά κανέλας κ.ά.

10:00 | Ανάβαση στο Παλαμήδι

Το Παλαμήδι (odysseus.culture.gr) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα κάστρα της χώρας. Ο λόφος πήρε το όνομά του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, γιατρό και αστρονόμο, γιο του Ναυπλίου και εγγονό του Ποσειδώνα. Για να φτάσετε στην κορυφή του, πρέπει να ανεβείτε τα 857 σκαλιά (όχι 999, όπως λέγεται) του διάσημου φρουρίου ενετικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Επειδή σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές στάσεις, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τις κεραμοσκεπές της Παλιάς Πόλης και το Μπούρτζι και να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες. Η ανάβαση είναι κοπιαστική, αλλά θα αποζημιωθείτε. Εκτός από την ομορφιά που απλώνεται μπροστά σας, θα δείτε ακόμα τα κελιά που χρησίμευαν ως φυλακές, θα θαυμάσετε το «λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», τον θυρεό που στόλιζε τον προμαχώνα κ.ά. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα να επισκεφτείτε το φρούριο και με το αυτοκίνητο.

13:00 | Επίσκεψη στα Μουσεία του Ναυπλίου

Ανάλογα με τον χρόνο και τις προτιμήσεις σας, επισκεφτείτε ένα ή και περισσότερα μουσεία. Στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (pli.gr), θα θαυμάσετε θησαυρούς που μαρτυρούν την ιστορία των ανθρώπων της πόλης. Οι φιλότεχνοι θα εκτιμήσουν το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής μας Πινακοθήκης (nationalgallery.gr), που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και διαθέτει μια σημαντική συλλογή έργων, εμπνευσμένων από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Ακόμα ένα παράρτημα Αθηναϊκού Μουσείου είναι το Πολεμικό (warmuseum.gr), το οποίο στεγάζεται στο πρώτο κτίριο της Σχολής Ευελπίδων.

Για να συνεχίσετε την εξερεύνηση, κατευθυνθείτε προς το Πάρκο Καποδίστρια, όπου υπάρχει το άγαλμα προς τιμήν του, περάστε από την Πλατεία Τριών Ναυάρχων και το Δημαρχείο. Στη συνέχεια θα συναντήσετε το Μέγαρο Άρμανσμπεργκ, ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά σπίτια της οθωνικής περιόδου, και την Πύλη της Ξηράς, που κάποτε ήταν η μοναδική είσοδος της πόλης. Αν η μέρα είναι ηλιόλουστη, προτιμήστε τα εξωτερικά τραπεζάκια στη Σκαρπέτα (Τ/27520-21007), για να απολαύσετε τον καφέ σας.

15:00 | Για ιταλικές γεύσεις

Για μεσημεριανό με ιταλικό άρωμα, επιλέξτε το La Gratella (Τ/27520-28350). Θα δοκιμάσετε σαλάτες, όπως η δημοφιλής caprese, φρέσκα ζυμαρικά, επιλογές σε πίτσα και για επιδόρπιο το κλασικό τιραμισού.

17:00 | Περίπατος στο κάστρο



Μια απογευματινή βόλτα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, θα σας μαγέψει. Καθώς ανεβαίνετε στην παλιά ακρόπολη, θα περάσετε από το Ρολόι και θα χαζέψετε τη θέα προς την Παλιά Πόλη που βρίσκεται από τη μια μεριά και την παραλία της Αρβανιτιάς που σφύζει από ζωή το καλοκαίρι και απλώνεται από την άλλη.

21:00 | Πιείτε κρασί σε ένα delicatessen

Στο Mediterraneo wine & deli (Τ/27520-97704), θα σας κερδίσει η χαλαρή, ζεστή ατμόσφαιρα, καθώς και η μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές ετικέτες κρασιού από όλα τα μέρη της χώρας. Θα τσιμπήσετε κάτι εκεί, αλλά μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι ελληνικά και ιταλικά τυριά και αλλαντικά.

ΗΜΕΡΑ 3η
9:00 | Συνάντηση με την Αρχαία Τίρυνθα

Αφού δοκιμάσετε φρέσκα κρουασάν με πραλίνα και φοκάτσια από τον φούρνο AR&KO (Τ/275230-3051), ξεκινήστε το ταξίδι της επιστροφής με στάση στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Σε περίπου 5 χιλιόμετρα, θα φτάσετε στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας (odysseus.culture.gr). Ο αρχαιολογικός χώρος έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ωράριο επισκέψεων 8.30-3.30 (θερινό), είσοδος: 4 ευρώ

11:00 | Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες

Σε περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Τίρυνθα, θα βρεθείτε σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τις Μυκήνες (odysseus.culture.gr), τo βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα. Περιηγηθείτε τον αρχαιολογικό χώρο για να θαυμάσετε τα ανάκτορα, την Πύλη των Λεόντων, τα τείχη, τους βασιλικούς τάφους και άλλα σημαντικά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Μην αμελήσετε μια επίσκεψη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών (Τ/ 27510-76802).

Είσοδος 12 ευρώ – με το εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε και τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και τον Θησαυρό του Ατρέα.
Ωράριο λειτουργίας: 8.00-20.00 (θερινό)

Tip: Υπάρχει ενιαίο εισιτήριο στην τιμή των 20 ευρώ (διάρκειας 3 ημερών), το οποίο αφορά στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Μυκηνών, το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, την Τίρυνθα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το Φρούριο Παλαμηδίου, την αρχαία Ασίνη. Θα το αγοράσετε από τα εκδοτήρια των παραπάνω χώρων ή από το hhticket.gr

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Αθήνα-Ναύπλιο οδικώς: 138 χλμ., 1 ώρα και 45 λεπτά
Κόστος: €38 βενζίνη, €13,80 διόδια

ΔΙΑΜΟΝΗ

–Athena Hotel Σε κεντρική τοποθεσία, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, διαθέτει άνετα δωμάτια με προσεγμένη επίπλωση. (hotelathenanafplio.gr) Από €85

–Regno Di Morea Άνετο, κομψό, ζεστό σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Φιλελλήνων, αλλά και από την παραλία Αρβανιτιά. (theregnodimorea.com) Από €170

–Origami Boutique Residences Μίνι διαμερίσματα με ιδιαίτερη αισθητική. (origamiboutiqueresidences.com) Από €160

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Στο κέντρο του Ναυπλίου θα μετακινηθείτε με τα πόδια. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Ναυπλίου, που μπορείτε να νοικιάσετε με την ώρα.
Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία on-line ή να επισκεφτείτε το δημαρχείο (σε εργάσιμες μέρες και ώρες), και να αγοράσετε συνδρομή ημερήσια, διήμερη, εβδομαδιαία, μηνιαίας ή ετήσιας διάρκεια. Περισσότερες πληροφορίες στο nafplio.cyclopolis.gr

TIP: Την πρώτη Κυριακή του μήνα, περιηγηθείτε με ελεύθερη είσοδο τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.