Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

11/9/22

Ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Ναυπλίου

Ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός αποτελεί ένα από τα πολλά όμορφα σημεία της πόλης και ορίζει το τέλος ή την αρχή του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Στις αρχές του 18ου αιώνα η περιοχή αυτή, που βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, κατακλυζόταν από θάλασσα. Γύρω στο 1720, την περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας του Ναυπλίου, οι Τούρκοι διαμόρφωσαν την περιοχή με προσχώσεις στολίζοντάς την με ολάνθιστους κήπους και «περίχρυσα περίπτερα» που προορίζονταν για τους Τούρκους αγάδες.


1900

Το 1884, η περιοχή αυτή επελέγη για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Τον επόμενο χρόνο κατασκευάστηκαν τα κτήρια του σταθμού και το 1886 άρχισαν τα τακτικά δρομολόγια προς την Αθήνα. Πρόκειται για σταθμό Α’ τάξεως διώροφο με παραδοσιακό σκαλιστό στέγαστρο, που το αρχιτεχτονικό του ύφος εναρμονίζεται απόλυτα με τη νεοκλασική ατμόσφαιρα της πόλης του Ναυπλίου.*


Παλαιός Σταθμός Ναυπλίου – αρχείο Ντ. Τριάντου

Τρία είναι τα βασικά κτήρια που απαρτίζουν το σιδηροδρομικό σταθμό Ναυπλίου.


Κτήριο 1


Μικρή νεοκλασσική κατοικία που στέγαζε πιθανότατα τον φύλακα του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Κτήριο 2


Νεοκλασσικό κτίριο που στέγαζε τον παλίο σιδηροδρομικά σταθμό.

Κτήριο 3


Νεοκλασσικό μικρής κλίμακας κτίριο, που στέγαζε τις αποθήκες του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

*ΠΗΓΕΣ


Αρχείο διατηρητέων κτιρίων