Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

8/5/23

Ναύπλιο: Χειροποίητο παγωτό, παραδοσιακό μουχαλεμπί και πρωτότυπα λουκούμια στην «πρωτεύουσα» της Άνοιξης

Οι διευθύνσεις που θα κάνουν πιο απολαυστική μια ανοιξιάτικη εξόρμηση στον διαχρονικά δημοφιλή προορισμό του Ναυπλίου.
Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας μας, πλούσια σε ιστορία και γεμάτη γοητευτικά αξιοθέατα, με τα πανέμορφα σοκάκια, τα νεοκλασικά κτήρια και τα πασίγνωστα κάστρα του να σαγηνεύουν και να προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κάθε εποχή. Ειδικά τώρα την άνοιξη το λαμπερό φως του ήλιου αναδεικνύει τα αναπλιώτικα χρώματα. Ροζ και κιτρινωπά διατηρητέα νεοκλασικά, ζωηρόχρωμα λουλούδια που στολίζουν μπαλκόνια και παραθυρόφυλλα, γαλάζια νερά που αγκαλιάζουν το Μπούρτζι.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, όσο ανοίγει ο καιρός, η εκδρομή στην αγαπημένη πόλη της Αργολίδας γίνεται ακόμη πιο δελεαστική. Μια στάση στα παρακάτω σημεία, που εδώ και χρόνια έχουν κερδίσει την προτίμηση ντόπιων και επισκεπτών με τις γλυκές τους δημιουργίες, θα δώσει μια απολαυστική νότα στο ταξίδι σας, κάνοντας το Ναύπλιο ακόμη πιο αγαπημένο προορισμό.


Το αυθεντικό αναπλιώτικο παγωτό του Κουστένη
Τζελατέριες στο Ναύπλιο θα βρείτε πολλές, το όνομα όμως που είναι ταυτισμένο με το αγνό, παραδοσιακό παγωτό δεν είναι άλλο από αυτό της οικογένειας Κουστένη. Ο συνωστισμός που παρατηρείται στον γραφικό πεζόδρομο της Βασ. Κωνσταντίνου δεν είναι τυχαίος. Οι ντόπιοι εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τα ολόφρεσκα παγωτά Κουστένης ενώ οι επισκέπτες που τα πρωτοδοκιμάζουν δεν αργούν να επιστρέψουν για μια ακόμη δροσερή γλυκιά απόλαυση.

Έχοντας κλείσει μισό αιώνα εμπειρίας στην παρασκευή παγωτών και με τη δεύτερη γενιά στο τιμόνι της επιχείρησης ο κανόνας που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η οικογένεια Κουστένη είναι η παρασκευή παγωτού με αγνές πρώτες ύλες και ντόπια υλικά. Η μακριά λίστα των 40 λαχταριστών γεύσεων εμπλουτίζεται κάθε καλοκαίρι με δύο νέες επιλογές.

Βάση τους το γάλα ντόπιων παραγωγών από τους οποίους προμηθεύονται και την κρέμα γάλακτος που δίνει πλούσια υφή στο παγωτό τους. Τα σορμπέ γίνονται αποκλειστικά από φρέσκα εποχικά φρούτα όπως ντόπιες φράουλες, αργίτικα εσπεριδοειδή κ.ά. Όσο για τις οικογενειακές συνταγές αναδεικνύουν κλασσικές γεύσεις και μοντέρνες γεύσεις: μαστίχα και καϊμάκι, κανταΐφι, τσουρέκι, βανίλια με γλυκό κουταλιού βύσσινο ή περγαμόντο, αμύγδαλο, nocciola, καραμέλα, ρούμι με σταφίδες, cheesecake, snickers, γκοφρέτα και ντόνατ που αγαπούν πολύ τα παιδιά.

Βασ. Κωνσταντίνου 16, Ναύπλιο, τηλ. 27520 25301



Η μαγική γεύση του μουχαλεμπί στο Retro
Το Retro Latteria συνδυάζει εξαιρετικά τις κλασικές και αγαπημένες γεύσεις με τις σύγχρονες τάσεις στη ζαχαροπλαστική. Εδώ θα έρθετε για τη γεμάτη αρώματα γεύση του μουχαλεμπί, ενός γλυκού με ανατολίτικες ρίζες – συνηθίζεται πολύ στον Πόντο, την Κύπρο αλλά και τη Ρόδο – που έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και θα το δοκιμάσετε σαν μια ολόδροση φρέσκια κρέμα που ταιριάζει πολύ στην άνοιξη.

Οι κρέμες είναι το δυνατό σημείο της οικογενειακής επιχείρησης που ο κος Πέτρος Φυτιλάς ξεκίνησε το 1992 στον Πειραιά, με «Το Στολίδι», εκείνο το πρώτο κατάστημα με κρέμες και παγωτά να λειτουργεί ακόμη, όπως και δύο υποκαταστήματα στη Νίκαια και το Κερατσίνι. Το άνοιγμα του Retro στο Ναύπλιο ακολούθησε το 2015, ευνόητη επιλογή αφού τόπος καταγωγής του ιδιοκτήτη είναι η Πελοπόννησος. Ενεργό ρόλο επίσης έχουν και δύο κόρες του, Αλεξάνδρα και Ειρήνη, βραβευμένες pastry chefs, που παρακολουθούν όλες τις νέες τάσεις στη ζαχαροπλαστική.


Την κρέμα μουχαλεμπί θα τη βρείτε είτε σκέτη είτε με βάση από κανταΐφι, σοκολατόπιτα, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα ή ραβανί. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε και την panna cotta, τις κρέμες με γεύση μπισκότο, τιραμισού, την πάντα αγαπημένη σοκολάτα, την ανάμικτη βανίλια-σοκολάτα και ιδιαίτερα τη μαστίχα που σερβίρεται με γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Όλες φτιάχνονται από 4 μόνο υλικά: γάλα Κουκάκη, ένα μείγμα από επτά ρυζάλευρα, κορν φλάουρ και ζάχαρη. Στις light εκδοχές, η ζάχαρη αντικαθίσταται από στέβια ενώ διαθέτουν και vegan σειρά (με γάλα αμυγδάλου και χωρίς ζελατίνη). Τριαντάφυλλο, λεμόνι, μπανάνα, μάνγκο, φράουλα, ακόμη και κολοκάσι (ένα είδος βολβού που μοιάζει με πατάτα) είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που διαθέτουν.

Το πρωτότυπο κολοκάσι θα το βρείτε και σε παγωτό. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε το παγωτό μουχαλεμπί με μπόλικη κανέλα, το τριαντάφυλλο, το εκμέκ και τη μαστίχα. Το γαλακτοπωλείο αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε διατροφή αφού οι δύο νεαρές pastry chefs δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στα παγωτά φουντούκι, γιαούρτι, τιραμισού, μπισκότο oreo, Lemon pie, mascarpone με πορτοκάλι, cheesecake, φιστίκι, βανίλια, σοκολάτα και μουχαλεμπί, όλα φτιαγμένα με στέβια και χαμηλά λιπαρά.

Είτε επιλέξετε τις κλασσικές εκδοχές είτε τις ελαφρύτερες, συνδυάστε με ένα κομμάτι πλούσιας σοκολατόπιτας, ζουμερής πορτοκαλόπιτας που γίνεται με φύλλο ή παραδοσιακού ραβανί.

Φαρμακόπουλων 9, Ναύπλιο, τηλ. 2752 500 455


Λουκουμοποιΐα Ρίζος: Οι πιο απίθανες γεύσεις σε μια μπουκιά
Το Ναύπλιο έχει το δικό του εργαστήριο λουκουμιών που φροντίζει να μεταφέρει τη χαρακτηριστική ποιότητα των ντόπιων εσπεριδοειδών στις μπουκίτσες που ο κ. Βησσαρίων Ρίζος παρασκευάζει με πολύ μεράκι. Ο ίδιος αγαπά την ισορροπημένη γλυκύτητα των λουκουμιών και μας περιγράφει πώς έφτασε ως την Τουρκία – όπου η διαδικασία παραγωγής και οι γεύσεις είναι ιδιαίτερα εξελιγμένες – αναζητώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και φέρνοντας από εκεί το ειδικό καζάνι στο οποίο δουλεύει καθημερινά.

Και παρότι έχουν περάσει μόλις 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η λουκομοποιΐα Ρίζος δεν διστάζει να ξεφύγει από τις συνηθισμένες γεύσεις φτιάχνοντας λουκούμια πορτοκάλι-κανέλα, πορτοκάλι-κίτρο-βανιλία, βατόμουρο κ.ά.


Ακόμα τις εντυπώσεις κλέβουν το τρουφάτο σοκολάτας, ένα μεγάλο λουκούμι με γεύση κακάο και τριμμένη τρούφα. Την αγαπημένη γεύση της σοκολάτας θα βρείτε και στο ρολίνι τριαντάφυλλο-σοκολάτα και στο πιο απλό λουκούμι σοκολάτας, πασπαλισμένο είτε με άχνη ζάχαρη είτε με κακάο που του δίνει μια πιο πικρή επίγευση. Γεύσεις από την παιδική μας ηλικία ξυπνά το μπισκοτολούκουμο, χορταστικό, αγαπημένο και καθόλου ξεπερασμένο αν κρίνουμε από τη ζήτηση που έχει, με την κλασική γεύση τριαντάφυλλο να κλείνεται ανάμεσα σε δύο μπισκότα πτι μπερ.

Εκτός από τα ιδιαίτερων γεύσεων και νοστιμιάς λουκούμια, συσκευασμένα και χύμα, θα βρείτε χειροποίητα παστέλια με φιλέ αμυγδάλου, φρεσκότατα και τραγανά αλλά και τη φημισμένη μπουγάτσα του μαγαζιού για την οποία συρρέουν τα πρωινά οι ντόπιοι.

Αμαλίας 10, Ναύπλιο / εργαστήριο: Δαλαμανάρα, Άργος, τηλ. 27520 26597