Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

9/12/24

Ναύπλιο: Τι πρότειναν οι Ελβετοί για το τραίνο – Τα επόμενα βήματα

Η μελέτη σκοπιμότητας και το επιχειρηματικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη βρίσκονται στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου σχεδίου για βιώσιμη ανάπτυξη και τουρισμό.
Σε μια ιστορική προσπάθεια που ενώνει Ελλάδα και Ελβετία, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου στο Βουλευτικό Ναυπλίου παρουσιάστηκε το σχέδιο για την αναβίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη. Με μήκος 132 χιλιομέτρων, η γραμμή αυτή μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την Πελοπόννησο, προσφέροντας βιώσιμες μεταφορές και νέες τουριστικές ευκαιρίες.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων, την Πρεσβεία της Ελβετίας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), με έμφαση στη σύνδεση της τοπικής ανάπτυξης με τον σιδηρόδρομο.

Φώτο: anagnostis

Τα σημεία – κλειδιά της παρουσίασης
  1. Μελέτη Σκοπιμότητας και Business Plan: Η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου, που χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία της Ελβετίας, αποτελεί το επόμενο βήμα. Στόχος είναι η διερεύνηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας της γραμμής και η εκτίμηση κόστους-οφέλους.
  2. Υποδομές και Προκλήσεις: Οι πρώτες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στις γραμμές και τους σταθμούς, που, παρά τις φθορές, διατηρούνται σε αξιοσημείωτη κατάσταση. Προτάθηκαν καθαρισμοί, αναβαθμίσεις και προσθήκες, όπως αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων, info points και χώρους στάθμευσης.
  3. Αναπτυξιακή Προοπτική: Ο Ελβετός Πρέσβης, Στέφαν Έστερμαν, υπογράμμισε την αξία της επαναλειτουργίας για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου. “Η διαδρομή μπορεί να ενώσει μοναδικές περιοχές και να προσελκύσει τουρισμό, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία,” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το κόστος ανακαίνισης

Ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη, που οραματίστηκε τη σύνδεση της περιοχής με το εκσυγχρονισμένο οικονομικό μοντέλο της εποχής. Με το νέο σχέδιο, η ιστορική αυτή γραμμή μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.

Ο καθηγητής Scholl, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια, ανέφερε πως το κόστος ανακαίνισης της μετρικής γραμμής υπολογίζεται σε 10-12 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχουν βιώσιμες λύσεις, όπως η χρήση υφιστάμενων μηχανοστασίων και γραμμών.