Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

17/8/08

Ναύπλιο: Μια πόλη…γεμάτη ιστορία


Το Ναύπλιο είναι η αρχαιότερη χώρα του Ελλαδικού χώρου που σύμφωνα με την μυθολογία ίδρυσε ο Θησέας, ιδρύοντας την προϊστορική πόλη Ναυπλία. Μετά την απελευθέρωση του 1821 , στις αρχές του 1823 το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Η πόλη με τα τρία κάστρα, τα μεσαιωνικά και νεοκλασικά κτίσματα, τα πλακόστρωτα και τις βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τις εσωτερικές αυλές μας προκαλεί για εξερεύνηση στις όμορφες γωνιές της που σε κάθε βήμα μαρτυρούν την ιστορία.

Βόλτα στην Πόλη του Ναυπλίου

Πλησιάζοντας κανείς προς το Ναύπλιο, αντικρίζει μία μοναδική εικόνα της πόλης με τα τρία κάστρα – Παλαμήδι, Ακροναυπλία, Μπούρτζι- να καθρεπτίζονται στα νερά του κόλπου. Μπαίνοντας στο Ναύπλιο συναντάμε την Πύλη της Ξηράς, η οποία κτίστηκε το 1687 και βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Πάρκου Σταϊκοπούλου. Αριστερά του βρίσκεται το άγαλμα του Σταϊκου Σταϊκόπουλου. Αυτός μαζί με τα παλικάρια του απελευθέρωσε στις 30 Νοεμβρίου 1822 το Ναύπλιο. Προχωρώντας προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Πλαπούτα, θα συναντήσετε τον Θρόνο του Όθωνα.
Στη συνέχεια περπατήστε στην πλατεία Συντάγματος και θαυμάστε αξιόλογα μνημεία που βρίσκονται εδώ. Ένα από αυτά είναι και η Πρώτη Ελληνική Βουλή.

Ένα πρωί στο Παλαμήδι

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια βόλτα μέχρι το Παλαμήδη που βρίσκεται στην κορυφή της πόλης (ύψος 220μ.) Άλλοι ανεβαίνουν με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά ενώ άλλοι προτιμούν να ανέβουν στο κάστρο από τα 999 σκαλιά που ανακαινίσθηκαν επί Όθωνος. Έχει επτά ντάπιες που ενώνονται μεταξύ τους με έναν αυλόγυρο, που τον έλεγαν τείχος του Περιβόλου. Στην κορυφή του Φρουρίου διατηρείται το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και πολλά από τα κελιά που χρησίμευαν κάποτε σαν φυλακές. Ανάμεσά τους και το κελί που φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κατεβαίνοντας κάντε μια στάση και θαυμάστε την θέα.

Ακροναυπλία- Μπούρτζι

Η Ακροναυπλία αποτελεί την ακρόπολη του Ναυπλίου, στην πιθανότερη θέση της πρώτης ιδρυθείσας πόλης του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στην ίδια θέση είχαν κτισθεί στρατώνες επί Ι. Καποδίστρια και αργότερα έγιναν φυλακές. Το Μπούρτζι είναι μια εικόνα ταυτόσημη του Ναυπλίου . Πάνω σε μια νησίδα στη μέση του κόλπου, λίγο πιο έξω από το λιμάνι είναι κτισμένο το τρίτο Ενετικό Κάστρο της πόλης. Στα χρόνια της Ενετικής Κυριαρχίας ήταν συνδεδεμένο με αλυσίδα με την Ακροναυπλία για να εμποδίζει την είσοδο ανεπιθύμητων πλοίων. Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, το Μπούρτζι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή.

Μια μέρα στις Μυκήνες

Οι Μυκήνες υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας, από όπου ονομάστηκε και μια ολόκληρη ιστορική περίοδος. Η Πύλη των Λεόντων είναι η είσοδος της μυκηναϊκής ακρόπολης. Στο χώρο της βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι που ανάσκαψε ο Σλήμαν το 1876 φέρνοντας στο φως πλούσια ευρήματα. Η ακρόπολη περιβάλλεται από τα Κυκλώπεια Τείχη με πάχος που ποικίλλει ανάμεσα στα 3 και 8 μέτρα. Έξω από τον περίβολο της ακρόπολης βρίσκονται οι θολωτοί τάφοι, τους οποίους ο Παυσανίας ονόμασε «θησαυρούς» με κυριότερους της Κλυταιμνήστρας, των Λεόντων και του Αγαμέμνονα, γνωστό ως «θησαυρό του Ατρέα». Τα ευρήματα των ταφών επιβεβαιώνουν το λαμπρό πολιτισμό των Μυκηνών.

Παραλίες για μπάνιο

Τολό: Λίγο έξω από το τουριστικό χωριό του Τολό βρίσκεται η παραλία με την χρυσή άμμο όπου μπορείτε να εξασκηθείτε στο θαλάσσιο σκι.

Αρβανιτιά: Οργανωμένη παραλία πίσω από την Ακροναυπλία

Καραθώνα: Οργανωμένη παραλία με τμήματα ιστιοπλοΐας και γουϊντ σερφ που βρίσκεται πίσω από το Παλαμήδι

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Τουριστική Αστυνομία: 2752021051
Νοσοκομείο: 2752027309
Δήμος Ναυπλίου: 2752027627
Λιμεναρχείο: 2752022974