Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

19/3/09

Αθωνική Τεχνική: Αρχισε το νέο project στο Ναύπλιο

Αξίας 40 εκατ. ευρώ η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της «Κύκνος»
Στη φάση της κατασκευής πέρασε ένα σημαντικό έργο της Αθωνικής Τεχνικής στο Ναύπλιο, επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ που, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του, θα ολοκληρωθεί το 2012. Πρόκειται για ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων με την ονομασία «Κύκνος», η ανάπτυξη του οποίου γίνεται από την Αθωνική σε συνεργασία με την εταιρεία Κύκνος Α.Ε. στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της τελευταίας στην καρδιά της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Κυριάκος Περτσινίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας real estate, οι «οικίες που κατασκευάζονται απευθύνονται τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στον Αθηναίο που θα επιλέξει την πολύ κοντά πλέον στην Αθήνα πόλη του Ναυπλίου, για την εξοχική του κατοικία. Υπάρχουν προπωλήσεις κατοικιών και το έργο ξεκινά από τις γειτονιές με τις κατοικίες».
Σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση ο διευθύνων σύμβουλος της Αθωνικής σημειώνει «χρειάζεται το Δημόσιο να προχωρήσει τα δημόσια έργα για να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Εμείς βέβαια δεν στηριζόμαστε στα δημόσια έργα, υλοποιούμε δικές μας αναπτύξεις σε δικές μας ιδιοκτησίες οι οποίες συγκροτούν ένα ανεκτέλεστο της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ, το οποίο και μας δίνει αντικείμενο εργασίας για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε φάση αυστηρότερου προσδιορισμού των δομών και των μηχανισμών μας με οικονομίες κλίμακας, γεγονός άλλωστε που επιβάλλεται από τον προσανατολισμό μας στα μεγάλα έργα που σήμερα εκτελούμε». Ο κ. Περτσινίδης προσθέτει ακόμα ότι η Αθωνική δεν έχει έκθεση στα Βαλκάνια καθώς δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα της επέκτασής της και υπογραμμίζει σχετικά «η προσήλωση μας στη χώρα είναι μια επιλογή που κρίνεται ορθή ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε».
Στο Νέο Βυζάντιο
Σύμφωνα με την παρουσίαση του συγκροτήματος «Κύκνος» θα έχει θέα στο Παλαμήδι, χαρακτηρίζεται από τους μεγάλους διαμήκεις άξονες πρασίνου και το σεβασμό στα χαρακτηριστικά της παλιάς πόλης. Θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 21 στρεμμάτων της περιοχής Νέο Βυζάντιο, με πρόσωπο στην οδό Ασκληπιού μία από τις κύριες εισόδους και έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Η απέναντι της οδού Ασκληπιού όψη του οικοπέδου γειτνιάζει με δημοτικό άλσος στο οποίο βρίσκεται το μνημείο «Λέων των Βαυαρών». Αποτελείται από τρεις μεγάλες λειτουργικές ενότητες - γειτονιές: Κατοικίες σε ολόκληρη τη ζώνη του οικοπέδου που γειτνιάζει με το άλσος (γειτονιές Α και Β), καταστήματα διαφόρων μεγεθών για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της πόλης στη ζώνη που γειτνιάζει στην οδό Ασκληπιού (γειτονιά Γ), επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, αίθουσες κ.λπ.) στους ορόφους 1ο - 2ο, της ζώνης που γειτνιάζει με την οδό Ασκληπιού (γειτονιά Γ), μικρά και μεσαία καταστήματα στην -κάθετη προς την Ασκληπιού- οδό Γιαννοπούλου (γειτονιά Α) για την εξυπηρέτηση της γειτονιάς (περιοχές Ν. Βυζάντιο - Πρόνοια).
Όλες οι ιδιοκτησίες αλλά και μεγάλο μέρος των επισκεπτών του συγκροτήματος θα εξυπηρετούνται για στάθμευση από μεγάλο υπόγειο parking 430 θέσεων.
Η οικιστική ζώνη του συγκροτήματος αποτελείται από 217 κατοικίες (35 τ.μ. έως 135 τ.μ.), ενώ η εμπορική ζώνη περιλαμβάνει καταστήματα 7.160 τ.μ. και επαγγελματικούς χώρους (κατάλληλους για γραφεία, φροντιστήρια, ιατρεία, γυμναστήρια κ.λπ.) 7.000 τ.μ.
Όπως τονίζεται από την Αθωνική επιθυμία της είναι να δημιουργήσει ένα ανοιχτό στην πόλη αστικό συγκρότημα χωρίς κίνηση αυτοκινήτων στο εσωτερικό του, με στάθμευση στο υπόγειο, μεγάλους ακάλυπτους χώρους περιπάτου και αναψυχής, χώρους πρασίνου άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, ατομικούς κήπους για σημαντικό αριθμό κατοικιών και εμπορικά καταστήματα γύρω από μία μεγάλη αστική πλατεία η οποία θα έχει οπτική επαφή με τον «Λέοντα Των Βαυαρών» μέσω του μεγάλου διαμήκη δενδροφυτευμένου άξονα περιπάτου.
Σε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος μελετάται η δυνατότητα να αναδειχθεί μέσω υπαίθριας έκθεσης η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης η οποία θα υπενθυμίζει και τη μνήμη της παλιάς χρήσης του χώρου ως «βιομηχανία Κύκνος». Σημειώνεται ότι η Αθωνική Τεχνική τα τελευταία χρόνια έχει εξαγοράσει συνολικά περί τα 25 οικόπεδα, τα οποία προορίζονται για αναπτύξεις εξοχικής κατοικίας.
της Τέτης Ηγουμενίδη, από την εφημερίδα "Η Ναυτεμπορική", 9/3/2009