Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

19/3/09

Το Ναύπλιο τίμησε τον Γρηγόρη Φαράκο

Χωρίς εκπροσώπηση από το ΚΚΕ ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλίου στη μνήμη του Γρηγόρη Φαράκου.
Στο ιστορικό κτίριο της πρώτης ελληνικής Βουλής, για τον πολιτικό, αγωνιστή της Αριστεράς αλλά και άνθρωπο των μέσων ενημέρωσης -με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατό του- μίλησαν πολιτικοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Άγγλου ιστορικού Ερικ Χομπσμπάουμ. Έντονα βιωματικά στοιχεία είχαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Ι. Βαρβιτσιώτη, Θ. Πάγκαλου, Μ. Ανδρουλάκη, Ν. Σηφουνάκη, Φ. Κουβέλη, Γ. Δραγασάκη και Σπ. Δανέλλη.
Οι ομιλητές προσπάθησαν να συνοψίσουν την πολυσχιδή δράση και προσωπικότητα του Γρ. Φαράκου ως ιστορικού προσώπου, ως πρωταγωνιστή στις εξελίξεις της Αριστεράς, ως ιστορικού αλλά και ως δημοσιογράφου.Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο Ν. Καραπιδάκης εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο δήμαρχος Ναυπλίου Π. Αναγνωσταράς και ο ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος.
Ο Γρ. Φαράκος διετέλεσε γεν. γραμματέας του ΚΚΕ (Ιούλιος 1989 - Φεβρουάριος 1991), βουλευτής του ΚΚΕ και, αργότερα, του Συνασπισμού καθώς και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Τον Μάϊο του 1991 παραιτήθηκε από την Κ.Ε. του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με την ιστορική μελέτη και συγγραφή.
Το Σάββατο έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας, στο σπίτι όπου γεννήθηκε, ενώ χθες με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δόθηκε το όνομά του στον δρόμο εκείνο της πόλης όπου το 1948 εκτελέστηκαν 15 Ακροναυπλιώτες.
πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 16/3/2009