Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

10/6/09

Στις σκανδιναβικές χώρες αφιερωμένο το 18ο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου

Αφιερωμένο στις σκανδιναβικές χώρες και τους καλλιτέχνες τους είναι το φετινό, 18ο, Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου, το οποίο θα διαρκέσει από την Παρασκευή 19 έως την Κυριακή 28 Ιουνίου.
Το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στη μουσική των βορείων χωρών, της Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Φιλανδίας.
Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιείται την Παρασκευή 19 Ιουνίου με το δημοφιλές ζευγάρι μουσικών τη Michala Petri, τη διάσημη Δανέζα σολίστ φλάουτου με ράμφος και του κιθαρίστα Lars Hannibal. Ακολουθεί στις 20 Ιουνίου η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, μία από τις παλαιότερες στο είδος της, με ρίζες που ξεκινούν 1448 στο Σώμα Σαλπιγκτών της Αυτοκρατορικής Αυλής του Βασιλιά Christian του 1ου. Σολίστ ο καταξιωμένος Νορβηγός πιανίστας Sveinung Bjelland. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου με μία ακόμα δανέζικη παρουσία, το Arild String Quartet.
Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει ακόμη την ευκαιρία την Τρίτη 23 Ιουνίου στο Παλαμήδι να απολαύσει το γνωστό Grieg Piano Trio από τη Νορβηγία, την Τετάρτη 24 Ιουνίου,στο Βουλευτικό, το Stockholm Chamber Brass Ensemble με νέους μουσικούς και δημιουργούς από την Σουηδία και την Πέμπτη 25 Ιουνίου την συναυλία του εκπληκτικού δεξιοτέχνη του ακορντεόν Bjarke Mogensen και του ταλαντούχου πιανίστα David Lau Magnussen, από τη Δανία.
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου συνεχίζεται την Παρασκευή 26 Ιουνίου με μία σύμπραξη βορρά–νότου, Ελλάδας, Φινλανδίας και Σουηδίας και συμμετοχή των βιρτουόζων Γιάννη Βακαρέλη (πιάνο), Per Enoksson (βιολί), Γιάννο Μαργαζιώτη (βιολί), Vladimir Mendelssohn (βιόλα), Leo Winland (τσέλο).
Το Σάββατο 27 Ιουνίου, το Φεστιβάλ υποδέχεται τους Trondheim Soloists από τη Νορβηγία που αποτελούν μία από τις πιο διάσημες ορχήστρες δωματίου του κόσμου με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει νορβηγική παραδοσιακή μουσική και έργα των E. Grieg, B. Bartok, N. Skalkota.
Oι συναυλίες του φετινού Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 28 Ιουλίου με το New Helsinki Quartet, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και πολυβραβευμένα κουαρτέτα, στο οποίο συμμετέχουν μερικοί από τους ικανότερους Φινλανδούς μουσικούς. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει J. Haydn, W. A. Mozart, και J. Sibelius.
Τέλος, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια έκθεση ζωγραφικής του Δανού καλλιτέχνη Κανούτο Κάλλαν. Η έκθεση έχει τίτλο Εικαστικές Ραψωδίες και θα λάβει χώρα στο χώρο της Πινακοθηκης στο Βουλευτικό.
Την επιμέλεια του φεστιβάλ έχει αναλάβει και φέτος ο Γιάννης Βακαρέλης.
πηγή : Newsroom ΔΟΛ, 9/6/2009