Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

6/5/09

Ναύπλιο: Φυτεύουν πυρηνελαιουργείο-γίγαντα σε αγροτική περιοχή

Σε αγροτική γη που καλλιεργείται και παράγει είδη κηπευτικών, πλησίον μάλιστα τουριστικών προορισμών όπως είναι τα παραθαλάσσια χωριά Βιβάρη και Κάντια του Ναυπλίου, σχεδιάζει να μετεγκατασταθεί γιγαντιαία βιομηχανία επεξεργασίας υπολειμμάτων ελαιοτριβείων.
Η επιχείρηση με την επωνυμία «Ελαιουργία Αργοναυπλίας ΑΒΕ», της οικογένειας Κουφάκη διαθέτει μεγάλη παράδοση στον κλάδο των πυρηνελαιουργείων καθώς ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια στην Κρήτη. Αργότερα επεκτάθηκε στο Ναύπλιο δημιουργώντας μία σύγχρονη μονάδα με ετήσια παραγωγή 2.500 τόνους πυρηνέλαιου το χρόνο. Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ. από το κέντρο του Ναυπλίου αλλά εδώ και χρόνια ασκούνται ισχυρές πιέσεις για την μεταφορά της.
Οι πιέσεις αυτές φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε έκταση 20 στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας (σ.σ σύμφωνα με το νόμο προορίζεται μόνο για αγροτική εκμετάλλευση) ένα μεγαθήριο 4.000 έως 4.500 τ.μ και ύψους 11 μέτρων, αδιαφορώντας για την όχληση που θα δημιουργήσει στην γύρω περιοχή.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του δήμου Ασήνης που εδώ και ένα χρόνο με αλλεπάλληλες καταγγελίες τόσο προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούν να εμποδίσουν τα σχέδια της μονάδας.
Η εταιρεία έχει υποβάλλει από το περσινό καλοκαίρι προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Περιφέρεια. Η τελευταία την έχει διαβιβάσει στην Νομαρχία Αργολίδας από την οποία έχει πάρει καταρχήν θετική γνωμοδότηση από το τμήμα της ΝΕΧΩΠ (Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θετικές εισηγήσεις υπάρχουν και από τις αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες.
Έκοψαν οικισμούς για να εξυπηρετήσουν λατομεία
Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η Νομαρχία αποδέχεται ότι η περιοχή αρδεύεται και προορίζεται για γεωργική εκμετάλλευση ωστόσο στην γνωμοδότησή της ισχυρίζεται ότι η «εγκατάσταση δεν θα έχει επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα». Τονίζουν μάλιστα ότι στη μελέτη η εταιρεία έχει αποκρύψει σκοπίμως τον χαρακτήρα του αγρού και το γεγονός «ότι ο κάμπος αρδεύεται από τον κεντρικό αγωγό του Αναβάλου, που εντάσσεται στο εγγειοβελτιωτικό έργο των Ιρίων, όπως επίσης και ότι μέσα στο κτήμα υπάρχει δεξαμενή 500 κυβικών μέτρων νερού για συνεχή παροχή νερού».
Το περίεργο είναι ότι η περιοχή εμφανίζεται να έχει… παράδοση στην αυθαιρεσία και μάλιστα δια χειρός ανώτατων αξιωματούχων!
Το πιο εξωφρενικό από όλα είναι ότι πριν από επτά χρόνια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατήργησε τα όρια δύο οικισμών στην εν λόγω περιοχή προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αυξημένες λατομικές δραστηριότητες. Όπως λέει ο κ. Περαντωνάκης επικεφαλής των κατοίκων που αντιστέκονται στα σχέδια του Ελαιουργείου, για να ικανοποιηθεί η λατομική επιχείρηση δύο οικισμοί με 14 συνολικά σπίτια έχουν στερηθεί τα όρια επέκτασής τους και λειτουργούν σαν περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης! Σήμερα στο λατομείο αυτό έχουν αφαιρεθεί οι άδειες λειτουργίας μετά από «καρφώματα» και προσφυγές ανταγωνιστικών εταιρειών.
Προς το παρόν οι κάτοικοι της περιοχής Γαλαναίικα του δήμου Ασήνης περιμένουν την στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων του Ελαιουργείου καθώς σε αυτή, μεταφέρει το μπαλάκι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον οποίο ενημέρωσαν με επιστολή τους οι πολίτες της περιοχής από το περασμένο Φεβρουάριο.
Σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο βήμα τους θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Μέγαρο Μαξίμου.
της Μαριάννας Τζάννε
πηγή : http://www.protothema.gr/, 4/5/2009