Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

25/11/11

Δικαίωση 10 χρόνια μετά για την παραλία της Καραθώνας

Έπειτα από δικαστική διαμάχη, που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια, τελικά ο Αρειος Πάγος δικαίωσε το Δήμο Ναυπλίου και του παραδίδει ουσιαστικά την παραλία της Καραθώνας, την οποία διεκδικούσε η εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.)».
Η παραλία αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πλησιέστερη προς την πόλη του Ναυπλίου και η δικαστική μάχη φούντωσε πριν από λίγα χρόνια, όταν η ΕΤΑ Α.Ε. να αποφάσισε να μισθώσει όλη την παραλία της Καραθώνας σε ιδιώτη.
Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και καταλήψεις στο χώρο. Η εταιρεία υπέβαλε μηνύσεις που οδήγησαν στη σύλληψη και κράτηση του δημάρχου της πόλης, Παναγιώτη Αναγνωσταρά, και την υποβολή αγωγών αποζημίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά του δημάρχου, αλλά και δημοτικών συμβούλων.
Με απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε αμετάκλητα η αίτηση αναίρεσης της ΕΤΑ Α.Ε. κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Ναυπλιέων. Σημειώνεται ότι το 2008 το Εφετείο Αθηνών, με απόφασή του, είχε δεχτεί την ακυρότητα της μισθωτικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΤΑ Α.Ε. και του ιδιώτη με αντικείμενο τον αιγιαλό της περιοχής Καραθώνας.
Ο Δήμος Ναυπλίου, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του και σημειώνει: «Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η ορθότητα της κρίσης του Εφετείου Αθηνών επικυρώθηκε αμετάκλητα και αναγνωρίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας και του αιγιαλού στην περιοχή της Καραθώνας. Αποτελεί συνεπώς ευτύχημα για τους δημότες μας ότι οι μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες του Δήμου Ναυπλιέων, για μία δημόσια και ελευθέρως προσβάσιμη παραλία στην Καραθώνα, εν τέλει δικαιώθηκαν».

πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 6/9/2011