Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

6/4/12

Περιήγηση στο Ναύπλιο – Από την σκόνη του παρελθόντος στον εαρινό ήλιο του μέλλοντος

1401
Περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια της πόλης, κάτω από το επιβλητικό Παλαμήδι, συναντάς τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Τούρκους, μέσα από τις οχυρώσεις, τα κάστρα, τα τζαμιά, τους ναούς, τα αγάλματα. Αισθάνεσαι δίπλα σου τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Πλαπούτα, τη Μαντώ Μαυρογένους, την Μπουμπουλίνα, το Σταικόπουλο, να πολεμούν , να εκδιώκονται, να φυλακίζονται. Βαδίζεις στον Μεγάλο Δρόμο, κάτω από τις μπουκαμβίλιες, με τον Καποδίστρια και τον βρίσκεις δολοφονημένο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Κάθεσαι στον θρόνο του Όθωνα στον Άγιο Γεώργιο και σχεδιάζεις την έξωσή του στην πλατεία Συντάγματος. Κάνεις θαλάσσια βόλτα στο Μπούρτζι και φυλακίζεσαι στα οχυρά του. Ξαναγυρνάς στην πόλη για να ακούσεις τη φωνή του Καρούζου και να καθίσεις με την «Πριγκηπέσα Ιζαμπώ» στο παγκάκι έχω από το σπίτι του Τερζάκη. Περπατάς από την Αρβανιτιά ως την Καραθώνα, με το απέραντο γαλάζιο στη ματιά σου και το κομπολόι από κεχριμπάρι στο χέρι, που πριν λίγο θαύμαζες στο μουσείο.
Και ... τόσα άλλα. Αιχμαλωτίσαμε, λοιπόν, την ιστορία του Ναυπλίου στις φωτογραφίες μας, προσθέσαμε τις δικές μας ποιητικές πινελιές, για να εκφράσουμε και τα μύχια της ψυχής μας, και ολοκληρώσαμε το βίντεο μας.

Δημιουργός: ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Ημερομηνία ανάρτησης: 19/3/2012, 19:39

Διάρκεια: 00:12:18

Δείτε το Ε Δ Ω