Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

31/10/12

Το Φουγάρο «άναψε»

Μετά από δέκα χρόνια εργασιών παραδόθηκε στο κοινό το Σαββατοκύριακο το πολιτιστικό κέντρο Φουγάρο. Η LifΟ ήταν εκεί και είδε από κοντά τον χώρο που αναμένεται ν’ αποτελέσει έναν λόγο ακόμα να επισκεφθείτε το Ναύπλιο.

Magnify Image


Να έχει πάντα καπνό στο Φουγάρο», ήταν η ευχή που ακουγόταν το Σαββατοκύριακο στα εγκαίνια του πολιτιστικού χώρου «Φουγάρο» στο Ναύπλιο. Στην είσοδο της πόλης, από την πλευρά της Επιδαύρου, για μια δεκαετία ντόπιοι και επισκέπτες έβλεπαν το εργοτάξιο και περίμεναν με αγωνία αυτό που περιγραφόταν ως η «Τεχνόπολη» του Ναυπλίου. Όχι άδικα, βέβαια, αφού έχουν πολλά κοινά, ξεκινώντας από τις μεγάλες αποθήκες αλλά και από το εντυπωσιακό φουγάρο. Εκεί όπου λειτουργούσε από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα το εργοστάσιο κονσερβοποίησης ντομάτας με την επωνυμία «Ανθός» υπάρχει πια ένα άρτιο πολιτιστικό κέντρο, που θα μπορούσε να περιγραφεί και ως έργο τέχνης.
Το 1997 το είδε η Φλωρίκα Κυριακοπούλου και ύστερα από κάποιες διαδικασίες το απέκτησε. «Μου άρεσαν πολύ οι βιομηχανικοί χώροι λόγω της καπναποθήκης που είχε ο πατέρας μου στην Καβάλα. Εκτός από αυτό, είχα δει πώς είχαν μεταμορφώσει διάφορα παρόμοια κτίσματα στο εξωτερικό, και από εργοστάσια τα είχαν μετατρέψει σε κέντρα τέχνης», λέει και η κ. Κυριακοπούλου. «Το 1992 ήρθα για δουλειά στο Ναύπλιο κι έψαχνα συνεχώς από τότε να βρω ένα κατάλληλο μέρος για να δημιουργήσω μια εστία πολιτισμού. Σκοπός μου ήταν να γίνει κάτι τέτοιο μακριά από την Αθήνα, γιατί το χρειάζεται η τοπική κοινωνία αλλά και γιατί προσωπική μου επιθυμία ήταν να ξεφύγω από τους ρυθμούς της πρωτεύουσας».
Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρία πέτρινα κτίρια συνολικού εμβαδού 240 τ.μ., σε ένα οικόπεδο εμβαδού 5.500 τ.μ. Έχει έναν εκθεσιακό και συναυλιακό χώρο, μια βιβλιοθήκη, εργαστήρια, παράρτημα του Art Shop κι ένα εστιατόριο-μπαρ που λειτουργεί καθημερινά, σερβίροντας καφέ, ποτό και φαγητό. Στο μέλλον θα λειτουργήσουν εκεί αμφιθέατρο, θερινός κινηματογράφος, γκαλερί και συνεδριακοί χώροι. Η ανάπλαση του κτιρίου ξεκίνησε το 2002 κι έγινε αποκλειστικά με ιδιωτικά κονδύλια. «Κράτησε δέκα χρόνια, γιατί χρειάστηκε αρκετός καιρός ώστε να γίνουν διακριτές οι δραστηριότητες και ο τρόπος που έπρεπε να διαμορφωθούν τα κτίσματα.

Magnify Image

Επίσης, πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια, πράξη που μας οδήγησε στο να αλλάξουμε όλη τη μηχανολογική μελέτη. «Εγώ και οι συνεργάτες μου πάσχουμε από τελειομανία», απολογείται για τον καιρό που πέρασε η κ. Κυριακοπούλου. Από εδώ και πέρα, όμως, είναι το μεγάλο στοίχημα. Η Αθήνα είναι μόλις μιάμιση ώρα από το Ναύπλιο, αλλά και η ίδια η πόλη έχει αρκετούς φορείς που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το Φουγάρο. Εκτός από μουσικούς, ηθοποιούς, θεατρικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους, στο Ναύπλιο λειτουργεί και το μοναδικό τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στη χώρα μας. Η κ. Κυριακοπούλου περιμένει πως η κρίση θα μας οδηγήσει σε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα και δημιουργικό τρόπο ζωής. «Η διάδραση με ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν είναι η βασική μας προτεραιότητα. Τώρα πια είμαστε ανοιχτοί και περιμένουμε προτάσεις».
Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στον χώρο η έκθεση «Craft Fair» σε επιμέλεια Δημήτρη Ξανθούλη.


του Σταύρου Διοσκουρίδη, http://www.lifo.gr/, 31/10/2012