Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

31/10/12

Ναύπλιο : Γραφικό και ρομαντικό

Παρελθόν και παρόν περπατούν χέρι - χέρι | στα γραφικά δρομάκια του Ναυπλίου και χαρίζουν σε τούτη την πόλη μια μαγεία ξεχωριστή, που σε φέρνει κοντά της ξανά και ξανά... Ας ζήσουμε, λοιπόν, κοντά της ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο!

Στα καλντερίμια τ' Αναπλιού οι έγνοιες και οι σκοτούρες δεν έχουν θέση. Με την αθωότητα μικρού παιδιού αφηνό­μαστε στη μαγεία αυτού του τόπου, που μας «ταξιδεύει» στην ατμόσφαιρα καιρών αλλοτινών... 

Πόλη αισθησιακή, γραφική και πάνω απ' όλα ρομαντική, με επιβλητικά ενετικά κάστρα, μεγαλόπρεπες πλατείες, αρχοντικά νεοκλα­σικά, τούρκικα τζαμιά κι έναν από ωραιότερους παραθαλάσσιους πεζόδρομους της Ελλάδας, το Ναύπλιο είναι, δίχως αμφιβολία, από τους πιο αγαπημένους προορισμούς μας κάθε εποχή του χρόνου... Χτισμένο στη σκιά του Κάστρου του Παλαμηδίου, με θέα προς τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και το γραφικό Μπούρ­τζι να στολίζει μοναδικά την είσοδο του λιμα­νιού του, το Ναύπλιο μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Όπως μας «σιγοψιθυρίζει» η Μυθολογία, ιδρυ­τής του θεωρείται ο Ναύπλιος, γιος του Ποσει­δώνα και της Αμυμώνης. Η ιστορία του στο διάβα του χρόνου υπήρξε πολυτάραχη. Σημα­ντικά γεγονότα συνδέθηκαν μαζί του. Έγινε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνι­κού κράτους, εδώ κυβέρνησε ο πρώτος κυβερ­νήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. 
Το 1833 υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον Βαυαρό Όθωνα, ενώ εδώ οργα­νώθηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Στο Ναύπλιο λειτουργούσε Στρατιωτική Σχολή. 





ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ... 

Για να γνωρίσουμε τις ομορφιές του Ναυπλίου ξεχνάμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης στο λιμάνι και με τα πόδια, με ποδήλατο ή με το τρενάκι θα ανακαλύψουμε την κρυφή γοητεία αυτού του τόπου. 

Η καρδιά του Ναυπλίου χτυπά στην Παλιά Πόλη του. Κεντρικό σημείο της είναι η Πλα­τεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται και το Ενε­τικό Στρατιωτικό Κτίριο, το οποίο λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανατολικά της πόλης βρίσκεται το τζαμί που στέγασε το πρώτο Δημο­τικό Σχολείο του νεοελληνικού κράτους, ενώ στη νότια πλευρά βρίσκεται το παλιό Κοινοβού­λιο. 

Εδώ βρίσκεται και το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Πολε­μικό Μουσείο. 

Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το Μουσείο του Πελο­ποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που κλείνει μέσα του θύμησες παλιές, μα όχι ξεχα­σμένες. Αυτό που λατρεύεις περισσότερο στο Ναύπλιο είναι τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του. Σερ­γιανώντας στις γειτονιές του, χαζεύουμε τα νεο­κλασικά αρχοντικά με τα βενετσιάνικα μπαλκό­νια με τις μπουκαμβίλιες και τις κληματαριές. Ανάμεσα στα σοκάκια ανακαλύπτουμε μαγαζιά με κομπολόγια, κοσμήματα, κεριά, παράξενα φωτιστικά και φιγούρες με καραγκιόζηδες... Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μου­σείο Κομπολογιού του Άρη Ευαγγελινού (στην οδό Σταϊκοπούλου), που αξίζει να επισκε­φθούμε. Στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης βρί­σκεται και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στην είσοδο της δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τις πρωινές ώρες αξίζει να κάνουμε έναν ακόμη ρομαντικό περίπατο στο πέτρινο παραλιακό μονοπάτι που ξεκινάει από το τέρμα του λιμανιού και φθάνει ως την παρα­λία της Αρβανιτιάς. Τη διαδρομή αυτή μπο­ρούμε να την κάνουμε και με ποδήλατο.



ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ... 

Είναι πράγματι εμπειρία να ανεβούμε τα 857 (ή 999) σκαλοπάτια του σκαλισμένα στο βράχο, που οδηγούν στο επιβλητικό κάστρο. Μπο­ρούμε, ασφαλώς, να πάμε και με το αυτοκίνητο. Τα πάντα μοιάζουν να λειτουργούν κάτω από την επιβλητική σκιά του Κάστρου. Το Παλα­μήδι χρησιμοποιήθηκε, άλλοτε, και σαν φυλακή βαρυποινιτών. Εκεί είχε φυλακιστεί και ο Θεό­δωρος Κολοκοτρώνης. 

Η θέα από εδώ ψηλά είναι φανταστική! Στα πόδια μας το γραφικό Ναύπλιο και το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, χτίσμα του 1471. Αν θέλουμε, μπο­ρούμε να το επισκεφθούμε με βάρκα από την παραλία του Ναυπλίου. Το δειλινό θα πιούμε το καφεδάκι μας στην παραλία, χαζεύοντας το Μπούρτζι. Μόλις βραδιάσει, θα απολαύσουμε καλό φαγητό στις γραφικές ταβέρνες που βρί­σκονται στα στενά δρομάκια ή στον παραλιακό δρόμο. Τέλος, τη σκυτάλη της διασκέδασης μας παίρνουν τα μπαράκια της πόλης...



Περιοδικό "Τηλεθεατής", τεύχος Νο 1.229, 26/10/2012