Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

7/11/13

Ναύπλιο: Ένταξη στο «Πράσινο Ταμείο» του ιστορικού πρώτου Φαρμακείου της ελεύθερης Ελλάδας


1o_farmakeio

Η εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου μνημείου επί των οδών Βασ. Κωνσταντίνου 32 και Βελίνη, γνωστού ως πρώτου Φαρμακείου, εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις» πρόσκληση 2013, μετά από υποβολή αιτήματος του Δήμου Ναυπλιέων.

Συγκεκριμένα η εξαγορά του εν λόγω ακινήτου θα χρηματοδοτηθεί με 390.000 € από το Πράσινο Ταμείο.

Για την κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης αλλά και της αξίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την αντικειμενική αξία, το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου δεσμεύτηκε ομόφωνα πως τα χρήματα θα καταβληθούν από τον δήμο.

Στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στεγαζόταν το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο και μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου μνημείου επί των οδών Βελλίνη και Βασ. Κωνσταντίνου από το Δήμο Ναυπλιέων, για την ανάδειξη του Φαρμακείου όπου ταριχεύτηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας και για την κάλυψη αναγκών του Δήμου.

Όπως είχε και τότε σημειωθεί τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου θα αναζητούνταν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013», ενώ για κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης καθώς και της αξίας που ίσως υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, υπήρξε δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου πως θα καταβληθούν από το Δήμο Ναυπλιέων.

http://www.localit.gr/, 1/11/2013