Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

22/1/14

Διαγωνισμός γελοιογραφίας στο Ναύπλιο με θέμα: «Ο Διόνυσος σε κρίση»

Ο Δήμος Ναυπλιέων, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, συνδιοργανώνει με τον ΔΟΠΠΑΤ, τον πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο: «Ο Διόνυσος σε κρίση». Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Θέμα 

Ο Διόνυσος, ένας αιώνιος έφηβος συνδέθηκε από την αρχαιότητα με την υπέροχη γεύση του κρασιού και αποτελούσε την ιερή αναφορά στη διασκέδαση που απελευθέρωνε τους ανθρώπους από τις φροντίδες της καθημερινότητας. Κοινό στοιχείο στις λατρευτικές πρακτικές του ήταν το στοιχείο της έκστασης, ενίοτε δε της οργιαστικής φρενίτιδας. Πως όμως ο Διόνυσος, ο θεός που αρέσκεται να περνάει κρίση διασκέδασης, χαράς και τρέλας θα αντιδρούσε σήμερα, την εποχή της κρίσης; 

Οι γελοιογράφοι καλούνται να δώσουν τη δική τους καλλιτεχνική απάντηση λαμβάνοντας ακόμη υπόψη ότι ο Διόνυσος ήταν πέραν των ανωτέρω και ο εκφραστής της ζωτικής δύναμης και της χαράς για τη ζωή σε κάθε έκφραση. Συμβόλιζε τη γονιμότητα και η λατρεία του συνέβαλε στη γέννηση του σατυρικού δράματος και του θεάτρου. Τέλος, είναι άξιο προσοχής ότι ο Διόνυσος ήταν ο θεός που μετά από χίλιες περιπέτειες στη διάρκεια του χειμώνα έφερνε ξανά στο φως και στον αέρα όλα τα φυτικά πλάσματα. 

Ο διαγωνισμός 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τεχνική και όλων των ειδών τα υλικά και μέσα, ώστε να δημιουργήσουν την γελοιογραφία τους. Τα έργα δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί. 

Οι όροι του διαγωνισμού και η φόρμα συμμετοχής υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων, www.nafplio.gr. 

Οι γελοιογράφοι μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους, από τις 18/01/2014 έως τις 14/02/2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση doppat.nafplio@gmail.com. Επισημαίνουμε ότι μόνο ηλεκτρονικές υποβολές θα γίνουν δεκτές. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό του Δήμου Ναυπλιέων είναι δωρεάν. 

Οι διαστάσεις των αρχείων πρέπει να είναι 25Χ35cm 300 DPI,TIF,CMYK ή Illustrator 

Ο διαγωνισμός λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του 2014 και η έκθεση των έργων θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου. 

Έργα θα εκτεθούν σε επιλεγμένα σημεία της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. 

Βράβευση 

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από 6μελή επιτροπή κριτών η οποία απαρτίζεται από τους: 

1. Ηλία Μακρή (Γελοιογράφος, Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιγράφων), 

2. Έφη Ξένου (Γελοιογράφος των εφημερίδων Βήμα και Νέα), 

3. Vladimir Radibratovic (εικονογράφος) 

4. Κώστας Μπομπός (Εικαστικός), 

5. Άση Δημητροπούλου (σκηνογράφος, αρχιτέκτων, ΕΕΔΙΠ Ι, καθηγήτρια τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και 

6. Ιωάννης Τούσσας (Γραφίστας, Εικονογράφος, Νικητής του διαγωνισμού γελοιογραφίας 2013). 

Οι 3 καλύτερες γελοιογραφίες θα βραβευθούν στις 2 Μαρτίου 2014. Τα βραβεία θα είναι τα ακόλουθα: 1ο βραβείο 500 €, 2ο βραβείο 200 € και 3ο βραβείο 100 €. 

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα διαγωνισθούν σε ειδική κατηγορία και στα τρία καλύτερα έργα θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι. 

http://www.argolikeseidhseis.gr/, 20/1/2014