Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

14/3/15

2ος Μαραθώνιος Ναυπλίου, Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 «Η συμμετοχή είναι νίκη και ο τερματισμός θρίαμβος»

Την πεποίθησή τους ότι για ακόμη μία χρονιά ο Μαραθώνιος Ναυπλίου, που φέτος θα γίνει την Κυριακή 15 Μαρτίου παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο και τους Αγώνες Δρόμου 5 και 2,5χλμ, θα στεφθεί από οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, εξέφρασαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Βασίλης Σιδέρης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Μπόλλας.

«Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το χρυσό απόθεμα του Δήμου Ναυπλιέων και είναι αυτό που μας δίνει την δύναμη να στοχεύσουμε ψηλά. Ένα πράγμα που μου προκαλεί χαρά είναι ότι βρίσκονται εδώ όλες οι δυνάμεις του Δήμου και της Περιφέρειας, και βρισκόμαστε όλοι μαζί ώστε να πετύχουμε την πιο σωστή στήριξη του Μαραθωνίου Ναυπλίου. Επενδύουμε για δεύτερο χρόνο σε ένα γεγονός που συνδέει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και με πολύ λίγα χρήματα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα», είπε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος καλώντας παράλληλα και όλους τους δημότες να δώσουν το δικό τους δυναμικό παρών και την συμμετοχή και σε αυτή την διοργάνωση επαναλαμβάνοντας ότι «Η συμμετοχή είναι νίκη και ο τερματισμός θρίαμβος».

Στα ανταποδοτικά οφέλη της διοργάνωσης αναφέρθηκε εκτενέστερα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Σιδέρης τονίζοντας ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια διότι θεωρεί τον αθλητισμό ύψιστο κοινωνικό αγαθό» Στις φετινές συμμετοχές της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπόλλας ανακοινώνοντας ότι «είναι πολλοί οι πρωταθλητές που φέτος θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση δίνοντας και μεγαλύτερο αθλητικό ενδιαφέρον»

Ο Διευθυντής του Μαραθωνίου Ευάγγελος Παπαποστόλου αναφέρθηκε στην πρότυπη ενέργεια συμμετοχής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center με στελεχωμένη Κινητή Μονάδα Υγείας στο Μαραθώνιο του Ναυπλίου ανακοινώνοντας παράλληλα και το πρόγραμμα καρδιολογικού έλεγχου που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου 2015.

Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hopsital Center έχει κινητοποιήσει για την επιτυχή διοργάνωση του Μαραθωνίου εξειδικευμένη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα (οκτώ ιατροί και τρεις νοσηλεύτριες), η οποία στελεχώνει την υπερσύγχρονη Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΝHC, πραγματοποιώντας δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο στους συμμετέχοντες δρομείς. Η Κινητή Μονάδα Υγείας θα βρίσκεται στο Ναύπλιο από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου, ενώ καρδιολογικός έλεγχος θα πραγματοποιείται έως και τη παραμονή του Μαραθωνίου. 

Η κινητή μονάδα αναπτύσσεται σε 35 περίπου τετραγωνικά. Διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με δυνατότητα κλινικής εξέτασης ασθενών (δύο θέσεις), οφθαλμολογικής εξέτασης (μία θέση), μικροχειρουργικών επεμβάσεων, αναλύσεων αίματος (γενικές και βιοχημικές) κ.λπ. Διαθέτει επίσης διαφανοσκόπειο για έλεγχο ακτινογραφιών, αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, ενώ παρέχει τη δυνατότητα καρδιογραφήματος, υπερηχογραφήματος καρδιάς και άλλων υπερήχων. Επιτρέπει, ουσιαστικά, να υλοποιηθεί ένα πλήθος δράσεων στο πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καλύπτοντας ιατρικές ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά να αποτελεί συγχρόνως και ιατρικό κέντρο αναφοράς και σε μεγάλες αθλητικές οργανώσεις, όπως είναι ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου.

«Αθληθείτε τακτικά, αθληθείτε σωστά, αθληθείτε υπεύθυνα», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center κ. Γιώργου Ανδρικόπουλου, ο οποίος έδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων γενικότερα, καθώς και στον ρόλο του ορθού προαθλητικού ελέγχου για όσους υποβάλλονται σε επίπονη και συστηματική άθληση.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκαν και οι μουσικές, περιβαλλοντολογικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Μουσικό Πρόγραμμα Μαραθωνίου Ναυπλίου

«Το αθλητικό αυτό γεγονός είναι ένα ευχάριστο γεγονός στο οποίο μας πλημμυρίζει η χαρά. Η μουσική δίνει τον παλμό» είπε η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ, κ. Πόπη Καλκούνου παρουσιάζοντας τις παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης

Σάββατο 14 Μαρτίου
«Μουσικό Σχολείο Αργολίδας» 

Ώρα 18:30 Βουλευτικό: Μουσική Εκδήλωση (διάρκεια μουσικής εκδήλωσης 1.30’ περίπου ).

Α’ ΜΕΡΟΣ: Το Παραδοσιακό Σύνολο με υπεύθυνους καθηγητές τους, Άρη Κονιδάρη, Μπαλτάση Δανάη και Τσιώλη Γιώργο, θα παρουσιάσουν τραγούδια από Μ. Ασία.

Β’ ΜΕΡΟΣ :To Μουσικό Σύνολο “The Bandi Terranean Cooperativa”, με υπεύθυνους καθηγητές τους Γεωργόπουλου Ασπασία και Κονιδάρη Άρη, θα παρουσιάσει τραγούδια παλιά και σύγχρονα από χώρες της Μεσογείου.

«Μουσική στις Πλατείες» 

Ώρα 17:00

Πλατεία Συντάγματος, το μουσικό σύνολο Freakout που αποτελείται από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, θα παρουσιάσουν πρόγραμμα μίας ώρας με ελληνική και ξένη μουσική. Στην συνέχεια εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο με μουσική Dj

Πλατεία Καποδίστρια, εκδήλωση από την Οικογένεια Χριστοδούλου με μουσική Dj

Πλατεία Φιλελλήνων, εκδήλωση από την Οικογένεια Χριστοδούλου με μουσική Dj

Ενδεκάτη εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο με μουσική Dj

μουσική

Οδός Άργους εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο με μουσική Dj

«Φιλαρμονική ΔΟΠΠΑΤ»

Ώρα 19:00

Εκδήλωση με την Φιλαρμονική του ∆.Ο.Π.Π.Α.Τ.

«Παρέλαση κρουστών»

Ώρα 19:30

Παρέλαση κρουστών από το σύνολο «Batuca» και «Ουρανοκατέβατο», η παρέλαση θα γίνει στους δρόμους του ιστορικού κέντρου

Κυριακή 15 Μαρτίου

Ώρα 08:15

Παρέλαση κρουστών από το σύνολο «Ουρανοκατέβατο», η παρέλαση θα γίνει από την εκκίνηση μέχρι την αναστροφή των δρομέων κολυμβητήριο όπου και θα παραμείνουν.

Ενδεκάτη εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο με μουσική Dj

Οδός Ασκληπιού εκδήλωση με μουσική Dj από το ΦΟΥΓΑΡΟ

Εκκίνηση Μαραθωνίου, μουσική αγώνων από Dj

Ώρα 10:00

Πλατεία Φιλελλήνων, εκδήλωση από την Οικογένεια Χριστοδούλου με μουσική Dj

Ώρα 11:00

Πλατεία Φιλελλήνων. Ένα σύνολο από τρομπέτες του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, θα παρουσιάσει μουσικές. Υπεύθυνος καθηγητής Δημόπουλος Ηλίας

Πλατεία Φιλελλήνων. Ένα σύνολο παραδοσιακών κρουστών αποτελούμενη από 7 άτομα θα παρουσιάσουν ρυθμικά ακούσματα. Υπεύθυνη Ράνια Κουτρούλη

Ώρα 18:00

Πλατεία Φιλελλήνων,

Συναυλία με την Ήβη Αδάµου

Περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου

Το Περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου περιλαμβάνει ως «έπαθλο» κατά των τερματισμό των 2,5 Χλμ., για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων εκτός από το μετάλλιο ένα δενδράκι από το φυτώριο του Δήμου. Αυτό το δεντράκι θα πρέπει να το φυτέψουν και να το περιποιούνται στο προαύλιο του σχολείου τους. Με αφορμή αυτό το γεγονός το μέλος του ΔΟΠΠΑΤ Γιώργος Εμμανουήλ εξήγγειλε και το πρόγραμμα δρεντροφυτεύσεων που προγραμματίζεται σε συνεργασία με τα Σχολεία και τις εθελοντικές οργανώσεις τονίζοντας ότι «Κύριο μέλημα του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ είναι να εδραιωθεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε αθλητική και περιβαλλοντική παιδεία, που θα επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον αθλούμενοι».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2ου Μαραθωνίου Ναυπλίου έχει αναλάβει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του HARVARD στο Ναύπλιο. Στην εκπαιδευτική διάσταση του κορυφαίου αυτού γεγονότος αναφέρθηκε ο διευθυντής του κέντρου κ. Ιωάννης Πετρόπουλος παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου με θέμα «Πέρα από το σώμα: Μια σύντομη ιστορία του Μαραθωνίου, Αρχαίου και Σύγχρονου» με ομιλητές τον Επίκουρο καθηγητή Κλασικών σπουδών Charles Stocking και τον Χρυσό Ολυμπιονίκη καθηγητή φυσικής Αγωγής Δημοσθένη Ταμπάκο.