Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

29/9/15

Το Ναύπλιο στο δίκτυο δήμων των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων

Το Σχέδιο δράσης για το Δίκτυο των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Γαβρήλος κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων.

Ο κύριος Σταύρος Γαβρήλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ένταξη μιας περιοχής στο δίκτυο δήμων των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων μόνο θετικά μπορεί να φέρει σε έναν τόπο. Ο σκοπός του δικτύου θα είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός με τουριστικές και πολιτιστικές αποχρώσεις .

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

1) Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

2) Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού

3) Η δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας

4) Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων χαρακτηριστικών γεύσεων.

5) Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.