Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

29/11/23

Πώς θα γιορτάσει το Ναύπλιο την επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της Πόλης

Επετειακές Εκδηλώσεις και «Παλαμήδειος Άθλος» για τα 201 Χρόνια Εορτασμού της Άλωσης του Φρουρίου του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της Πόλης του Ναυπλίου
Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 201 Χρόνια Εορτασμού της Άλωσης του Φρουρίου του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της Πόλης του Ναυπλίου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί αγώναα δρόμου Ιστορικής Μνήμης για την Επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου αλλά και ο «Παλαμήδειος Άθλος» με ανάβαση στο κάστρο του Παλαμηδίου.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, «η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους.

Ήταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Φέτος εορτάζουμε τα 201 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Άπελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου. Φέρνουμε στο προσκήνιο τη συμβολική ταύτιση της άλωσης με την ψυχική δύναμη των Ελλήνων και την δίψα για την ελευθερία. Δίψα που σημαδεύει διαχρονική την ιστορική πορεία του Ελληνισμού και αποτυπώνεται περίτρανα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί την 201η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας μέσα από τις εικόνες και τους ήχους που θα πλημμυρίσουν το Ναύπλιο αυτή τη μέρα».
Το Πρόγραμμα

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ώρα 9.30

Παραλαβή από το Δημαρχείο της πόλης και μεταφορά στο Φρούριο της Προσωπογραφίας του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου από Τιμητικό Άγημα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Αρματωμένοι Μωραΐτες- Στάικος Σταϊκόπουλος» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Ώρα 10.30

Επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα (εντός του φρουρίου του Παλαμηδίου), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Μπουμπάρη Νικόλαο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

(Σε περίπτωση κακοκαιρίας η δοξολογία θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος).

Ώρα 11.15

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων (σύμφωνα με το πρωτόκολλο) στον Ανδριάντα του Πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου.

Ώρα 12.00

Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους της πόλης στην πλατεία Καποδίστρια.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων θα παιανίζει στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, συνοδευόμενη από τον Σύλλογο «Αρματωμένοι Μωραίτες, Στάικος Σταϊκόπουλος – Ναύπλιο 1822»

Ώρα 19.30

Μουσική εορταστική εκδήλωση για την Άλωση του Παλαμηδίου, στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό), από το μουσικό σχήμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» σε διδασκαλία και διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Διεξαγωγή αγώνα δρόμου Ιστορικής Μνήμης για την Επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου που θα περιλαμβάνει:Αγώνα δρόμου Ιστορικής Μνήμης για την Επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου. (εκκίνηση 8.45)
Τον «Παλαμήδειο Άθλο» με ανάβαση στο κάστρο του Παλαμηδίου. (εκκίνηση 11.00)