Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

17/1/24

Το ξωκλήσι του Ναυπλίου με τη φανταστική θέα που χτίστηκε με λάσπη από κρασί

Για να φτάσει κάποιος εκεί, ακολουθεί το μονοπάτι, που ξεκινά από το πάρκινγκ, στο τέλος του δρόμου της παραλίας, διανύοντας περίπου 500 μέτρα με τα πόδια
Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος είναι ένα πανέμορφο ξωκκλήσι, δύσβατο, ανεμοδαρμένο και κυματοδαρμένο που βρίσκεται στην Καραθώνα Ναυπλίου, χτισμένο σε βράχο δίπλα στη θάλασσα.

Για να φτάσει κάποιος εκεί, ακολουθεί το μονοπάτι, που ξεκινά από το πάρκινγκ, στο τέλος του δρόμου της Καραθώνας, διανύοντας περίπου 500 μέτρα με τα πόδια. Η θέα στο απέραντο γαλάζιο και τα βουνά που ορθώνονται μπροστά του είναι φανταστική.


Γιατί Κρασόκτιστος

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία «κρασόκτιστος» προέκυψε από την ακόλουθη ιστορία:

Ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα. Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με λάσπη από κρασί αντί για νερό.


Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης