Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

16/1/24

Η ελληνική πόλη που αξίζει να επισκεφθείς όλο τον χρόνο!

Αν υπάρχει μία πόλη στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφθείς όλον τον χρόνο και έχει να σου προσφέρει πράγματα, αυτή είναι σίγουρα το Ναύπλιο.
Η ειδυλλιακή του τοποθεσία, ανάμεσα στη γαλάζια θάλασσα και τ’ απόκρημνα βράχια του Παλαμηδίου, σας προσκαλεί για βόλτες γύρω απ’ την Ακροναυπλία, αλλά και την Παλιά Πόλη.

Το Ναύπλιο έχει να «πει» στους επισκέπτες του μια ξεχωριστή, συναρπαστική ιστορία μέσα από όλα αυτά που προσφέρει: ταβέρνες που σερβίρουν τοπική κουζίνα, ατμοσφαιρικά μνημεία, νεοκλασικά αρχοντικά.


Η πόλη ανανεώνεται συνεχώς με νέες προτάσεις γαστρονομίας και φιλοξενίας και για αυτό παραμένει πάντα πρώτο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Το Ναύπλιο είναι ένα μείγμα αρχοντιάς, κουλτούρας και ελληνικής ιστορίας, σε κάθε σου βήμα έχει να σου πει μια ιστορία, για Ενετούς, Φράγκους, Οθωμανούς και Έλληνες, για τα 400 χρόνια σκλαβιάς, για την απελευθέρωση, για τις πρώτες μέρες του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα, για τη δολοφονία του Καποδίστρια, για την φυλάκιση του Κολοκοτρώνη αλλά και άλλες πιο όμορφες.
Τα αξιοθέατα

Η πόλη είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες ομορφιές και ιστορία, οπότε εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Αν θέλετε ανεβείτε τα 999, που στην πραγματικότητα είναι 857, σκαλοπάτια για το Παλαμήδι, αλλά καλό είναι να πάτε πρωί για να αποφύγετε τον έντονο ήλιο και τη ζέστη.


Σειρά έχει η Ακροναυπλία, η ακρόπολη δηλαδή του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ. Στο χώρο υπάρχουν ευρήματα προϊστορικού οικισμού, τμήματα πολυγωνικών τειχών του 4 αι. π.Χ., κατάλοιπα τειχών από την Ελληνιστική και τη Βυζαντινή περίοδο, ενώ ο κύριος όγκος των κτισμάτων είναι κατασκευές των Ενετών.


Το σημείο έχει εξαιρετική θέα σε όλο το Ναύπλιο, αλλά και στην πίσω πλευρά που βλέπει στην Αρβανιτιά. Επόμενη στάση το Μπούρτζι, άλλο ένα ενετικό κάστρο μικρότερης όμως κλίμακας και περιτριγυρισμένο από θάλασσα, το οποίο έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς υπήρξε η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, φιλοξένησε δυο φορές την Ελληνική Κυβέρνηση τις χρονιές 1824 και 1827, μετά το 1865 έγινε το σπίτι των δήμιων της γκιλοτίνας, ενώ μεταξύ του 1960 και 1970 λειτούργησε ως ξενοδοχείο.

Η θέα προς το Ναύπλιο είναι μαγευτική, θα το επισκεφθείτε με καραβάκι που ξεκινά από την προκυμαία. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται και η αρχαία Τίρυνθα, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, που έχει μάλιστα ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο, εντυπωσιάζει ήδη από την αρχιτεκτονική του, καθώς πρόκειται για ενετικό κτίριο του 1713. Φιλοξενεί εκθέματα από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια με αρχαιότερο έκθεμα το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές στο φαράγγι της Κλεισούρας στο χωριό Πρόσυμνα της Αργολίδας (32000-21000 π.Χ.).

Το Μουσείο Κομπολογιού που ιδρύθηκε από το ζεύγος Ευαγγελινού, είναι μοναδικό στο είδος του και περιλαμβάνει περί τα 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το Φουγάρο, το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας που χτίστηκε το 1936, επιτάχθηκε από τη Wehrmacht στην κατοχή, στέγασε συνεργεία και σιδηρουργεία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και σήμερα μετά της μεταμόρφωση του χώρου, με πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας πλέον Φλωρίκας Κυριακοπούλου, λειτουργεί ως χώρος τέχνης με gallery, θερινό σινεμά, βιβλιοθήκη και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, στο χώρο λειτουργεί και cafe-bistro.


Το Μουσείο Ποτοποιίας της οικογένειας Καρώνη περιλαμβάνει εργαλεία, μηχανήματα αλλά και διάφορα έγγραφα από την εποχή του 1880 και μετά ενώ διοργανώνει και γευσιγνωσίες αποσταγμάτων.