Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

19/3/09

Ναύπλιο: Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου

Την ανανεωμένη έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Ναυπλίου εγκαινίασε απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.
Ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας σε ειδική τελετή που έγινε πριν από την κοπή της κορδέλας, τόνισε πως η Αργολίδα με το υπερσύγχρονο αυτό μουσείο δείχνει το δρόμο σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μιας χώρας, που, όπως επισήμανε, είναι γεμάτη με μνημειακούς θησαυρούς.
Οι επισκέπτες του ανακαινισμένου μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα 2.000 εκθέματα που κοσμούν τις προθήκες του μουσείου και καλύπτουν περίοδο 33.000 χρόνων, ανάμεσά τους και η περίφημη χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, ένα εξαίρετο δείγμα μυκηναϊκής τέχνης. Την επιστασία της ανακαίνισης είχε η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κόστισε συνολικά 850.000 ευρώ. Οι κτιριακές βελτιώσεις δημιούργησαν τις υποδομές για ένα σύγχρονο μουσείο φιλικό για τον επισκέπτη και προπαντός καθιστώντας το προσβάσιμο στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ερωτηθείς για το αίτημα τοπικών φορέων οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής να παραμένουν ανοιχτοί και μετά τις 3 το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως αυτό είναι ένα στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , 17/3/2009