Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

19/3/09

Χάρβαρντ – Παράρτημα στο Ναύπλιο

Παράρτημα του πανεπιστημίου Harvardάνοιξε στο Ναύπλιο και θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουνίου. Το παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το κέντρο Ελληνικών σπουδών, δημιούργησε το αντίστοιχο παράρτημά του στην Ελλάδα για να γίνει “εφικτή η διασύνδεση της Ευρώπης, της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου με ένα φορέα πολιτισμού παγκόσμιας απήχησης”.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου , καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος, ανέφερε οτι το Harvard θα είναι ο νέος γείτονας της περιοχής.
OΑμερικανός Ευεργέτης PaulMellon, που είχε σπούδασε Αρχαία Ελληνικά , τη δεκαετία του εξήντα, ίδρυσε στην Washingtonτο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, θέτοντάς το υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Harvard. Μετά από 47 χρόνια, η ίδρυση του “μοναδικού κόμβου του Harvardστην Ευρώπη” στο Ναύπλιο, γίνεται με ενέργειες του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδων, GregoryNagy (Βραβείο Ιδρύματος Ωνάση 2006).
Η επιλογή της πολής του Ναυπλίου δεν είναι τυχαία, καθώς η ιστορική κληρονομιά της είναι τεράστια απο την αρχαιότητα ως και τη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους. Στέγη του παραρτήματος θα είναι το πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό “Μέγαρο Ιατρού”, που αποτέλεσε το πρώτο δημαρχείο του Ναυπλίου.
Πρόκειται για ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, με πέτρινους τοίχους και κεραμοσκεπή, την ανακαίνιση του οποίου πραγματοποίησαν οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με ειδικούς από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδων του Harvard..
Οι βασικοί στόχοι του κέντρου – που είναι πλήρως εξοπλισμένο για την εξ αποστάσεως μάθηση και διδασκαλία- είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων τόσο για τους απόφοιτους και φοιτητές του Harvard, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του.
Το κέντρο θα οργανώνει επιμορφωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια, ενώ θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση στο πλέγμα των βιβλιοθηκών του Harvard, καθώς και σε άλλες τράπεζες δεδομένων. Επίσης, θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ένα πλήθος τραπεζών δεδομένων, με άρθρα, βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, χάρτες και περιοδικά, τα οποία έχουν σχέση με την ελληνική φιλολογία, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
πηγή : http://chs.harvard.edu/chs/chs_home