Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

26/9/10

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΑΞΟΦΩΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Ο Δήμαρχος Ναυπλίου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου έχουν τη τιμή να σας προσκαλέσουν:

• στη συναυλία με την Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά που θα γίνει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το Νεανικό Τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου.

• στην εκπαιδευτική συναυλία-παράσταση της Ορχήστρας Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά τη Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και για τις δύο συναυλίες.
Στη συναυλία της Κυριακής προτεραιότητα εισόδου θα δοθεί στους μαθητές.



Ο Δήμαρχος Ναυπλίου

Παναγιώτης Γ. Αναγνωσταράς


Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου
Κωνσταντίνος Αθ. Λούμος





Λίγα λόγια για την Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά

Η Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά αποτελείται από καταξιωμένους σαξοφωνίστες και έχει καταφέρει, σε μικρό χρονικό διάστημα, να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της Ελλάδας.
Συνεργάζεται με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως οι A. Portugheis, F. Nicolosi, Δ. Τουφεξής, Α. Sponberg, F. Duroy, Μ. Safariants, Α. Γαρουφαλής και εμφανίζεται σε αίθουσες και φεστιβάλ όπως Espace Pierre Cardin (Παρίσι), St. Petersburg Palaces (Ρωσία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Εθνική Όπερα του Καίρου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ινστιτούτο Γκαίτε κλπ.
Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της έγινε τον Ιούλιο του 2003 και καλλιτεχνικός της διευθυντής είναι ο Θεόδωρος Κερκέζος.
Μέρος των δραστηριοτήτων της είναι οι εκπαιδευτικές συναυλίες. Η ορχήστρα σαξοφώνων συμβάλλει στη μουσική διαπαιδαγώγηση των μαθητών προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν ήχους, συνθέσεις και μουσικές σχολές μέσα από το πέρασμα 350 χρόνων! Με τον τίτλο ‘Από το Μπαρόκ στη Τζάζ’ η ορχήστρα ‘αρωματίζει’ τη μαθητική κοινότητα και με θεατρικό χαρακτήρα της προσφέρει ακούσματα που δύσκολα απολαμβάνουμε πλέον στη καθημερινότητά μας.
Με οδηγό τα σαξόφωνα οι μαθητές γνωρίζουν το μπαρόκ, την κλασσική, την τζαζ, την όπερα, το μιούζικαλ και μεγάλους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Βιβάλντι, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Σκαλκώτας κ.α.
Πριν από κάθε μουσικό κομμάτι οι καλλιτέχνες δίνουν πληροφορίες για το συνθέτη, το πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής με θεατρικό χαρακτήρα κάνοντας αναφορές και φέρνοντας παραδείγματα από διάσημες όπερες, μεγάλες επιτυχίες της τζαζ και γνωστά μιούζικαλ.
Στο αφιέρωμα στους μεγάλους έλληνες συνθέτες, γίνονται αναφορές στους ποιητές που ενέπνευσαν το έργο τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας προβάλλονται σλάιντς και βίντεο πολιτιστικού περιεχομένου.
Η συναυλία – παράσταση κλείνει με το κάλεσμα των μαθητών στην ορχήστρα, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το σαξόφωνο και να συζητήσουν με τους μουσικούς.

Λίγα λόγια για το Νεανικό Τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου

Η δημιουργία Παιδικής & Νεανικής Δημοτικής Χορωδίας στο Ναύπλιο ξεκίνησε ως απόφαση του Δ.Σ της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου κατόπιν πρότασης του προέδρου της Κώστα Λούμου τον Φεβρουάριο του 2003 και η πρώτη τους εμφάνιση έγινε τη παραμονή των Χριστουγέννων του ίδιου έτους, στο Βουλευτικό, τη πρώτη βουλή των Ελλήνων, στο Ναύπλιο.
Από τότε, το νεανικό τμήμα έχει κάνει πλέον των σαράντα εμφανίσεων εντός και εκτός Ναυπλίου. Συμμετείχε στη συνάντηση χορωδιών ‘Τα νιάτα τραγουδούν’ της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, στο 23ο διεθνές φεστιβάλ Πρέβεζας και σε συναντήσεις νεανικών χορωδιών στην Αθήνα (Παπάγου), τη Τρίπολη, τη Κάρυστο, το Λουτράκι, τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής κ.α. Τραγούδησε τον Ολυμπιακό Ύμνο στο Ναύπλιο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κατά το πέρασμα της φλόγας το Μάρτιο του 2004. Συμμετείχε επίσης, σε συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με έργα Μίκη Θεοδωράκη παρουσία του ιδίου του συνθέτη. Για τη συμμετοχή της αυτή η χορωδία βραβεύτηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας με το Βραβείο Πολιτισμού 2005.
Σημαντική εκδήλωση αποτέλεσε η συναυλία με κοινή εμφάνιση νεανικής χορωδίας και ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στο Ναύπλιο, τον Αύγουστο του 2006, καθώς και η διοργάνωση της 1ης Συνάντησης Παιδικών & Εφηβικών Χορωδιών στο Ναύπλιο, το Δεκέμβριο του 2007.
Τον Απρίλιο του 2008 παρουσίασε Γαλλικά και Ελληνικά τραγούδια σε ειδική εκδήλωση στη πόλη Martignas της Γαλλίας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 20η επέτειο αδελφοποίησης Ναυπλίου και Martignas.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα η χορωδία αποδίδει θρησκευτικούς ύμνους.
Το νεανικό τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου αριθμεί 40 περίπου μέλη και διευθύνεται, από ιδρύσεώς του, από τον κ. Θεοδόση Αντωνιάδη.

26/9/2010