Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

16/7/14

Στο Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρήθηκε το ιστορικό κτήριο του τελωνείου Ναύπλιου

Ένα κτήριο-τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου, το παλαιό τελωνείο, στην παραλιακή οδό της πόλης, παραχωρείται από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις. Την αποδοχή της παραχώρησης αποφάσισε ομόφωνα κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. 

Το κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, όπως πιθανολογείται, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τ.μ. και πατάρι. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης και ανήκει στο χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Ναυπλίου. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999. 

Το ακίνητο είχε παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το 2004, στον δήμο Ναυπλιέων για χρήση, με τον όρο της αποκατάστασής του σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, αποκατάσταση που ωστόσο δεν έγινε. 

Αιτήματα για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου έγιναν, το 2012, από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για τη στέγασή του και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση Διοικητικού Πρωτοδικείου. Οι δύο φορείς δεν υπέβαλαν πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου. Έπειτα από αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Ιανουάριο του 2014, για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου προκειμένου να στεγάσει χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να παραχωρήσει για χρήση το κτήριο στο ΥΠΠΟ με όρο την αξιοποίηση και ανάδειξή του.

Τώρα μένει να αποφασιστεί η ακριβής χρήση του κτιρίου.

«Πιστεύω ότι είναι ιδανικός χώρος για να στεγάσει τη νεότερη οικονομική ιστορία της Πελοποννήσου, που είναι ενδιαφέρουσα και υπάρχει και μεγάλο αρχειακό υλικό σχετικά. Αυτή, όμως, είναι απλά μια ιδέα, και θα τη δούμε όταν έρθει η ώρα. Τώρα, θα πρέπει να κάνουμε αυτοψία και στη συνέχεια να δούμε τα στάδια της μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

http://www.argolikeseidhseis.gr/, 14/7/2014