Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

2/10/14

Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καποδιστριακού Δήμου Ναυπλιέων

Πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του “Βουλευτικού” στο Ναύπλιο, η παρουσίασή του Β1 σταδίου της «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καποδιστριακού Δήμου Ναυπλιέων» από τον καθηγητής στο ΕΜΠ Βασενχόβεν Λουδοβίκο και από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων.

Κατά την παρουσίαση έκαναν παρεμβάσεις ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων στην τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά“ Η σύνταξή του ΓΠΣ δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Αντίθετα, είναι η αποτύπωση των αναγκών της πόλης μας και των προσδοκιών των ανθρώπων της. Είναι ο οδηγός μας για το ποιοτικό περιβάλλον ζωής που δικαιούνται οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Με αυτήν την αφετηρία, στην οποία όλοι είμαι βέβαιος συμφωνούμε, θέτουμε τους παρακάτω άξονες του πολεοδομικού σχεδιασμού της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλιέων:

- αναβάθμιση της ποιότητας ζωής 
- βιώσιμη αστική ανάπτυξη 
- ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών πόρων 
- προστασία του φυσικού περιβάλλοντος 
- αρμονική σχέση πόλης και υπαίθρου, 
- και οικονομική ανάπτυξη.

Ξεκινάμε από τους βασικούς μας άξονες και επιδιώκουμε παράλληλα μια σειρά πρόσθετων στόχων που απαντούν στις απαιτήσεις του σήμερα. Στόχοι, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν:

• η προώθηση της καινοτομίας και τεχνολογίας,
• η ανταγωνιστικότητα, 
• η πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στον πολιτισμό, 
• οι οδικές – σιδηροδρομικές – θαλάσσιες μεταφορές, 
• η συμμετοχή των πολιτών, 
• η καλύτερη διακυβέρνηση και 
• η υιοθέτηση των αρχών της «έξυπνης πόλης».

Προχωρώντας περισσότερο, οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρό μας τις προτεραιότητες που η ίδια η κοινωνία του Ναυπλίου αναδεικνύει ως κεντρικές. Και μιλάμε συγκεκριμένα για:

• Την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου, ως μοναδικού παραδείγματος ιστορικής πόλης στον ελλαδικό χώρο.
• Την ενίσχυση της ακτινοβολίας της πόλης και τη βελτίωση λειτουργιών που της προσδίδουν ευρύτερη επιρροή.
• Την έμφαση στο τρίπτυχο «πολιτισμός – μορφωτικές λειτουργίες – τουρισμός».
• Την ποιοτική πολεοδομική ανάπτυξη, αντάξια μιας πόλης που θέλει και να σέβεται την ιστορία της και να έχει μια σύγχρονη ανθρώπινη φυσιογνωμία.”

Η Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καποδιστριακού Δήμου Ναυπλιέων, θα εισαχθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων και αφού πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και από συναρμόδιους φορείς θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

http://www.argolikeseidhseis.gr/, 2/10/2014